Natália
1 °C
7 °C

Elkészült az első vírus tenyérszámítógépekre

2004.07.19. 16:28
Az okostelefonokat és tenyérszámítógépeket megtámadó vírus kizárólag Windows Pocket PC operációs rendszeren működik, és egyelőre nem tartalmaz kártékony kódokat. Az ártalmatlan vírus készítője valószínűleg csak azt akarta bebizonyítani, hogy a hordozható eszközök sincsenek biztonságban.
A romániai BitDefender felfedezte az első olyan vírust, amely a Microsoft Pocket PC operációs rendszert futtató mobiltelefonokon és kéziszámítógépeken terjed. A Duts névre keresztelt vírus szerzője valószínűleg tagja annak a 29A VX néven futó csoportnak, amely június közepén létrehozta a világ első mobilvírusát, az elterjedtebb Symbian operációs rendszeren futtatható Cabirt.

Csak bizonyíték

Mint arról korábban is beszámoltunk, az első mobilvírus egyáltalán nem kártékony, és nem telefonos beszélgetéssel vagy sms-ben terjed, hanem bluetooth rádiós eléréssel másolja át magát egyik készülékről a másikra. Az Duts szintén ártalmatlan, ráadásul a készítők nem engedték szabadon, hanem rögtön elküldték a vírusirtó cégeknek, derült ki a BitDefender közleményéből.

Számos iparági szakértő szerint a jövőben a mobiltelefonok lesznek a vírusírók elsődleges célpontjai, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen világszerte sokkal több háztartásnak van mobiltelefonja, mint interneteléréssel felszerelt számítógépe. Szerencsére ezeken az eszközökön egyelőre nem jelentek meg a veszélyes kártevők, de a mobilvírusok megjelenése arra utal, hogy erre nem kell sokat várnunk.

Felkészülten várják

A most felfedezett Duts egy üzenetablakot jelenít meg, amelyben a felhasználótól kér engedélyt arra, hogy más fájlokat is megfertőzhessen. A Cnet információi szerint a vírusirtó cégek és a hardvergyártók próbálnak előre felkészülni a támadásokra.

Jelenleg a Symbian operációs rendszer uralja az okostelefonok piacát, amely azonban még elenyésző az egymilliárd készüléket számláló teljes mobilpiachoz képest. A Microsoft az évtized végére szerezhet jelentős részesedést saját rendszerével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?