Diána
12 °C
27 °C

Elkészült az első vírus tenyérszámítógépekre

2004.07.19. 16:28
Az okostelefonokat és tenyérszámítógépeket megtámadó vírus kizárólag Windows Pocket PC operációs rendszeren működik, és egyelőre nem tartalmaz kártékony kódokat. Az ártalmatlan vírus készítője valószínűleg csak azt akarta bebizonyítani, hogy a hordozható eszközök sincsenek biztonságban.
A romániai BitDefender felfedezte az első olyan vírust, amely a Microsoft Pocket PC operációs rendszert futtató mobiltelefonokon és kéziszámítógépeken terjed. A Duts névre keresztelt vírus szerzője valószínűleg tagja annak a 29A VX néven futó csoportnak, amely június közepén létrehozta a világ első mobilvírusát, az elterjedtebb Symbian operációs rendszeren futtatható Cabirt.

Csak bizonyíték

Mint arról korábban is beszámoltunk, az első mobilvírus egyáltalán nem kártékony, és nem telefonos beszélgetéssel vagy sms-ben terjed, hanem bluetooth rádiós eléréssel másolja át magát egyik készülékről a másikra. Az Duts szintén ártalmatlan, ráadásul a készítők nem engedték szabadon, hanem rögtön elküldték a vírusirtó cégeknek, derült ki a BitDefender közleményéből.

Számos iparági szakértő szerint a jövőben a mobiltelefonok lesznek a vírusírók elsődleges célpontjai, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen világszerte sokkal több háztartásnak van mobiltelefonja, mint interneteléréssel felszerelt számítógépe. Szerencsére ezeken az eszközökön egyelőre nem jelentek meg a veszélyes kártevők, de a mobilvírusok megjelenése arra utal, hogy erre nem kell sokat várnunk.

Felkészülten várják

A most felfedezett Duts egy üzenetablakot jelenít meg, amelyben a felhasználótól kér engedélyt arra, hogy más fájlokat is megfertőzhessen. A Cnet információi szerint a vírusirtó cégek és a hardvergyártók próbálnak előre felkészülni a támadásokra.

Jelenleg a Symbian operációs rendszer uralja az okostelefonok piacát, amely azonban még elenyésző az egymilliárd készüléket számláló teljes mobilpiachoz képest. A Microsoft az évtized végére szerezhet jelentős részesedést saját rendszerével.