Konrád
8 °C
26 °C

Elérhetetlen a Parlament.hu a hazafias féreg miatt

2004.06.14. 12:09
Hétfő délelőttre elérhetetlenné vált a www.parlament.hu és azok a vírusvédelmi honlapok, melyek ellen túlterheléses támadást indított a pár napja megjelent magyar vírus. A féreg feltehetően a korábbi változathoz hasonlóan csak egy hónapig működőképes, majd egy hazafias jellegű üzenet megjelenítése után befejezi ténykedését.
A magát emailes képeslapnak álcázó magyar féreg szerda éjjel jelent meg. A Zafi.B néven ismert kártevő emailben és fájlcserélő hálózatokon terjed, és ugyanazt a politikai jellegű üzenetet tartalmazza, mint elődje. A Zafi megpróbálja leállítani a biztonsági szoftvereket, túlterheléses támadást indít a www.parlament.hu, a www.virusbuster.hu, a www.virushirado.hu és a www.2f.hu honlapok ellen, melyek hétfő délelőttre elérhetetlenné is váltak. A féreg már angol, holland, német, olasz, orosz, spanyol, svéd és más nyelvű szövegeket is tartalmazhat. A Zafi.B féreggel fertőzött levél hamisított feladóval érkezik és fájlcserélő hálózatokon is terjed.

A levelek Alice, Anita, David, Kata, Gyuri, Borika és más neveken személyes, illetve szexuális tartalmat ígérnek, vagy ingyenes sms-küldést reklámoznak. A tárgymegjelölés lehet például "Ingyen SMS!", "Soxor csok!" vagy "Tessek mosolyogni!". A levél fájlmelléklete rejti a kártékony kódot. A p2p fájlcserélő hálózatokon a Zafi.B olyan Winamp médialejátszó, illetve Total Commander szoftverváltozatoknak állítja be magát, amelyek még nem jelentek meg.

Egy hónap múlva befejezheti

A Zafi indítása után véletlenszerű néveken bemásolja magát a Windows rendszermappába, illetve bejegyzi magát a rendszerleíró adatbázisba, így gondoskodva az automatikus elindításáról. A féreg a számítógépen elmentett emailcímekre továbbküldi magát, de kihagyja a vírusirtó cégekre utaló bejegyzéseket (például a 'kasper' és 'trend' tartalmú címeket).

A féreg feltehetően a korábbi változathoz hasonlóan csak egy hónapig működőképes, majd egy hazafias jellegű üzenet megjelenítése után befejezi ténykedését. Az üzenet a következő: "Emberek! Magyarok százezrei, milliói élnek napról-napra, halnak éhen-szomjan és szegénységben hazánkban! Miközben jónéhábny felső parlamenti gazember milliós vagyonokra tesz szert, mit sem törődve velünk. Látszatemberek irányítanak, kik emelik fizetésünk és kétszer annyi adót vonnak le, kik igazságszolgáltatásról regélnek, mikor a bűnözőket és a növekvő agressziót védik törvényeikkel, kik inkább Forma-1-re pocsékolják a pénzt, mialatt hajléktalanok halnak meg naponta utcáinkon, s kórházi betegek szenvednek szükséges műszerek nélkül. Hogyhogy nem látja ezt senki???? Miért nincs egy igaz magyar, ki végre már nem saját érdekeit, hanem az ország súlyos problémáit helyezné előtérbe!!! Nem elég akarni s beszélni meg szónoklatni a szépet s jót, tenni-tenni-tenni kell, egyaránt mindekinek - mindenkiért! Hazafi, Pécs 2004 SNAF Team"

A vírusvédelmi programok június 11-i vagy újabb frissítéssel általában védelmet nyújtanak a féreg ellen.