Klaudia
-4 °C
2 °C

Újabb hazafias magyar vírus terjed

2004.06.11. 16:51
Egy magát emailes képeslapnak álcázó magyar féreg jelent meg szerda éjjel az interneten. A Zafi.B néven ismert digitális kártevő emailben és fájlcserélő hálózatokon terjed, és ugyanazt a politikai jellegű üzenetet tartalmazza, mint elődje.
Szerda éjjel óta terjed a Zafi néven ismert féreg második, nemzetközi változata, amely már angol, holland, német, olasz, orosz, spanyol, svéd és más nyelvű szövegeket tartalmazhat. A Zafi.B féreggel fertőzött levél hamisított feladóval érkezik és fájlcserélő hálózatokon is terjed.

Tartalmat ígér

A levelek Alice, Anita, David és Jennifer és más neveken személyes, illetve szexuális tartalmat ígérnek, vagy ingyenes sms-küldést reklámoznak. A levél fájlmelléklete rejti a kártékony kódot. A p2p fájlcserélő hálózatokon a Zafi.B olyan Winamp médialejátszó illetve Total Commander szoftver változatoknak állítja be magát, amelyek még nem jelentek meg.

A Zafi indítása után véletlenszerű néveken bemásolja magát a Windows rendszermappába, illetve bejegyzi magát a rendszerlaíró adatbázisba, így gondoskodva az automatikus elindításáról. A féreg a számítógépen elmentett email címekre továbbküldi magát, de kihagyja a vírusirtó cégekre utaló bejegyzéseket (például a kasper és trend tartalmú címeket). A Zafi megpróbálja leállítani a biztonsági szoftvereket, túlterheléses támadást indít a Vírus Híradó és annak fenntartója, a 2F 2000 honlapja ellen.

Politizáló féreg

A féreg feltehetően a korábbi változathoz hasonlóan csak egy hónapig működőképes, majd egy hazafias jellegű üzenet megjelenítése után befejezi ténykedését. Az üzenet a következő: "Emberek! Magyarok százezrei, milliói élnek napról-napra, halnak éhen-szomjan és szegénységben hazánkban! Miközben jónéhábny felső parlamenti gazember milliós vagyonokra tesz szert, mit sem törődve velünk. Látszatemberek irányítanak, kik emelik fizetésünk és kétszer annyi adót vonnak le, kik igazságszolgáltatásról regélnek, mikor a bűnözőket és a növekvő agressziót védik törvényeikkel, kik inkább Forma-1-re pocsékolják a pénzt, mialatt hajléktalanok halnak meg naponta utcáinkon, s kórházi betegek szenvednek szükséges műszerek nélkül. Hogyhogy nem látja ezt senki???? Miért nincs egy igaz magyar, ki végre már nem saját érdekeit, hanem az ország súlyos problémáit helyezné előtérbe!!! Nem elég akarni s beszélni meg szónoklatni a szépet s jót, tenni-tenni-tenni kell, egyaránt mindekinek - mindenkiért! Hazafi, Pécs 2004 SNAF Team"

Az F-Secure és Kaspersky Anti-Virus programok június 11-i vagy újabb frissítéssel védelmet nyújtanak a féreg ellen, a Trend Micro esetében legalább 1.904.20-as pattern fájl szükséges.