Márk
13 °C
28 °C

Férget telepít a meztelen csirkés kép

2005.02.04. 17:08
Az MSN Messenger üzenetküldő hálózaton olyan kártékony kód terjed, amely szexi képeket ígér az áldozatoknak, de átveri őket, és távolról irányítható zombivá alakítja át a megfertőzött számítógépeket.

#alt#
Forrás: F-Secure
A napokban felfedezett Bropia-F féreg erotikus képeket ígérve próbálja rávenni az internetezőket arra, hogy lefuttassák, de a gyanútlanul klikkoló júzerek csak egy bikiniben (le)sült csirkét láthatnak meztelenül. A háttérben ráadásul még egy féreg települ a számítógépre, az Agobot, amely begyűjti a rendszerinformációkat, lementi a billentyűleütéseket, és továbbküldi a spameket.

Beszélni tilos

Eddig a vállalatok többsége csupán azért nem engedélyezte az üzenetküldő szoftverek (icq, msn, aol) használatát, mert a csevegő alkalmazottak kevesebbet dolgoznak, mostantól azonban biztonsági okokra is hivatkozhatnak a cégvezetők, mondta el Joe Hartmann, a Trend Micro vírusirtó cég víruskutatója a Register című brit informatikai lapnak. A szakértő szerint most az otthoni felhasználók lehetnek a legnagyobb veszélyben, akik amúgy is gyakrabban nyitnak meg ilyen ilyen viccesnek szánt küldeményeket.

A Bropia-F majdnem kétszáz kilobájtos, és olyan fájlneveken terjed, mint például a bedroom-thongs.pif, hot.pif, lmao.pif, lol.scr, naked_drunk.pif, new_webcam.pif, rofl.pif, underware.pif és webcam.pif. A közepesen veszélyes digitális kártevőt eddig Tajvanban, Kínában, Koreában és az Egyesült Államokban észlelték.

Figyelni kell

A vírusirtó cégek azt javasolják az internetezőknek, hogy frissítsék vírusirtó szoftverük adatbázisát, és ne nyissanak meg gyanús eredetű fájlokat.