Gerzson
-3 °C
2 °C

Autókat is megtámadhat a mobilvírus

2005.01.28. 10:30
Mobiltelefonokon terjedő vírus támadhatja meg a Lexus autókba épített fedélzeti számítógépek operációs rendszerét. A gyártó nem nyilatkozik az ügyben, a forgalmazók viszont azt állítják, hogy egyetlen olyan esetről sem tudnak, amikor vírus támadott volna Lexusra.

Elméletileg elképzelhető, hogy a nemrégiben felbukkant, mobiltelefonról mobiltelefonra ugráló vírusok megtámadhatják a Lexusokba épített fedélzeti komputeren futó operációs rendszert. A Lexusokba, amelyeket a Toyota premium brandjeként forgalmaz, már egy éve építenek drótnélküli adatátvitelt lehetővé tevő Bluetooth-kapcsolatot, így nem kizárt, hogy ezt kihasználva egy rosszindulatú vírus az autóra támad, és még az is elképzelhető, hogy esetleg megzavarja az autó navigációs rendszerét.

Ehhez persze az szükséges, hogy a vírus írója ismerje azt az operációs rendszert, amelyet meg kíván támadni teremtményével. Eugene Kaspersky, az orosz Kaspersky Labs vírusirtó cég vezetője az SC komputerbiztonsággal foglalkozó szakmagazinnak elmondta: tudomása van róla, hogy egyes gépkocsigyártók létező operációs rendszereket integrálnak az autók fedélzeti számítógépébe. Arról azonban nem tudni, hogy a Lexusokba ismert szoftvert telepített volna a gyártó.

Nem történt semmi

Szaniszló Csaba, a hivatalos magyarországi Lexus-forgalmazó Reálszisztéma Autókereskedelmi Kft. műszaki vezetője elmondta, hogy a cégnek semmilyen tapasztalata nincs az állítólagos mobilvírussal, és az európai importőr sem találkozott olyan esettel, amikor vírus Lexusra támadott volna. Az új Lexusokban egyébként valóban fut operációs rendszer, "de az olyan titkos, hogy még mi sem tudjuk, mi az", mondta Szaniszló.

"Az biztos, hogy nem Windows, mert akkor állandóan leállna az autó. Az is biztos, hogy nem Linux, mert akkor nyílt lenne a forráskódja", tette hozzá a műszaki vezető. Szaniszló egyébként nem tartja teljesen elképzelhetetlennek, hogy vírus támadja meg az autó operációs rendszerét, hiszen, mint mondta, a cég által forgalmazott több modell, így a Lexusok közül az SC 430, az LS 430 és az RX 300, a Toyoták közül pedig a Prius már a 2004 óta rendelkezik beépített Bluetooth-kapcsolattal, ami a kocsiban használt mobiltelefonok kihangosításához szükséges. De Szaniszló szerint a történet egyetlen biztos pontja, hogy igazak a hírek: maga a Microsoft atyaúristene, Bill Gates is Lexusszal jár.