Valér
4 °C
8 °C

'Bármikor elszabadulhat egy kártékony mobilvírus'

2004.10.13. 12:00
Ha nem telepítünk vírusirtót mobiltelefonjainkra és más kézi elektronikus eszközeinkre, semmiképpen nem előzhetjük meg az újszerű kártékony kódok terjedését, hiszen a szakértők nem szereznek időben tudomást azok megjelenéséről, mondta el Mikko Hypponen, az F-Secure kutatója.
Bár a mobil eszközökön futtatható első vírusok csak ártalmatlan kísérletek voltak, bármikor felbukkanhatnak komoly károkat okozó vírusok is, ráadásul nagyon kevesen használnak víruskeresőt ezeken a platformokon, mondta el kedden Mikko Hypponen, a finn F-Secure kutatási részlegének vezetője. Az informatikai biztonsággal foglalkozó cég szakértője szerint ez igen nagy probléma, mivel a víruskereső szoftverek visszajelzései nélkül legfeljebb akkor értesülhetnek az új vírusok megjelenéséről, amikor azok már elterjedtek és jól látható károkat okoztak.

Lop, lehallgat

További gondot okoz, hogy a károkat nem feltétlenül veszi észre a mobil tulajdonosa. Előfordulhat, hogy csupán lehallgatják beszélgetéseit, ellopják személyes adatait, naptárbejegyzéseit, fényképeit, amiről nem is szerez tudomást, ugyanakkor az is lehet, hogy a támadók az internetezők körében már jól ismert betárcsázós csalással próbálkoznak, azaz emelt díjas telefonszámokat hívogatnak, ami viszont a számlán egyértelműen meglátszik.

#alt#
Szimpla eltávolító
Hypponen azt is elmondta, hogy a kizárólag felhasználói segítséggel terjedő Cabir férget már a világ számos pontján felfedezték, amiből arra lehet következtetni, hogy a mobilosok ugyanúgy bármire hajlandóak rákattintani, mint a számítógép előtt ülő társaik, akik email mellékletek megnyitásával fertőzik meg számítógépüket.

Az F-Secure egyébként készít olyan vírusirtót, amely bizonyos Symbian operációs rendszert használó Nokia mobilokon, illetve Pocket PC kéziszámítógépeken működik, és megfogja a teljesen ártalmatlan Cabir, Duts és Brador férgeket. Más kérdés, hogy kinek éri meg fizetni ezért.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft