Gerzson
-3 °C
3 °C

Jönnek a mobilvírusok

2004.04.15. 12:29
A férgek és vírusok eddig csak az internetezők számítógépeit és idegállapotát rongálták, de a kártékony programok hamarosan a mobilokon is megjelennek. Az új szerzemények valószínűleg világgá kürtölik szöveges üzeneteinket és telefonszámainkat, kéretlen reklámlevelekkel bombázzák ismerőseinket, vagy emelt díjas telefonszámok hívogatásával támogatják a hackereket, mondta el Mikko Hypponen, az F-Secure vírusirtó vállalat kutatórészlegének vezetője Budapesten.
Az első számítógépes vírus körülbelül húsz évvel ezelőtt jelent meg, és azóta a kártékony programok négy generációjával találkozhattunk: a floppylemezeken terjedő bootvírusokkal, a szövegszerkesztőkben támadó makróvírusokkal, az email csatolt állományának elindításakor fertőző férgekkel, végül a biztonsági hibákat kihasználó, teljesen automatikusan terjedő hálózati férgekkel.

Mikko Hypponen, az F-Secure víruskutatója budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az első két típus a kilencvenes évek végére teljesen eltűnt, az email férgek korszaka 2004-ben véget ér, a hálózati férgek korszaka azonban csak most kezdődött el. Hypponen szerint a helyzet egyre rosszabb, mert a hálózati férgek a felhasználó tudta nélkül képesek terjedni, ha a rendszert semmi sem védi. A szakértő egyébként azt jósolta, hogy egy-két napon belül új hálózati féreg megjelenésére lehet számítani, mivel a Microsoft szerdán húsz új biztonsági hibára hívta fel a figyelmet.

Veszélyesen egyhangú

A vírusok terjedése ugyan gyakran köthető a Microsofthoz, de nem a redmondi vállalat programozóinak a tudása hiányos - Hypponen szerint sokkal nagyobb gond a monokultúrák kialakulása. Az Xbox játékkonzol, a laptopok, kéziszámítógépek és asztali gépek többsége Windows operációs rendszert ésvagy TCP/IP kommunikációs protokollt használ, ezért a legtöbb vírus ezt a rendszert veszi célba. A webszerverek esetében már az Apache a célpont, hiszen ezen a területen ez az abszolút piacvezető alkalmazás.

Hypponen baljós előrejelzése szerint a jövő intelligens mobiljai is kedvező monokultúrás táptalajt nyújtanak majd a férgek számára, hiszen az összes készülék vagy Symbian vagy Windows Mobile operációs rendszerrel lesz felszerelve. Egyébként Windows XP fut a Boeing 777 repülőgépen, a következő amerikai választásokon használt számítógépeken, és a Microsoft olyan autóirányító alkalmazást tervez, amely vezeték nélküli hálózaton tölti le a fékeket irányító szoftver frissítését.

Hírnév, pénz, bosszú

A finn szakértő azt is elárulta, hogy szerinte kik és miért készítenek vírusokat. A fiatalok főként a barátaik előtt akarnak felvágni, és éppen emiatt könnyen lebuknak. A bűnözők inkább pénzt akarnak keresni, ezért elsősorban személyes adatokat, például hitelkártyaszámokat próbálnak megszerezni, és igen változatos módszereket alkalmaznak: vállalati rendszereket törnek fel, hamis kereskedelmi oldalakkal kicsalják a naiv netezők adatait, átalakított bankjegykiadó automatákkal fizikai másolatot készítenek a kártyákról. A sajtótájékoztatón bemutattak néhány külföldi underground fórumot is, ahol ilyen lopott adatokat értékesítenek: a kártyaszámok néhány dollárért elvihetőek, a fizikai másolatért azonban 35-100 dollárt kell fizetni. Ugyanitt spamet is árulnak, ezer darabot négy dollárért.

Bár nyilván sokan azt gondolják, hogy a terroristák is írnak vírusokat, Hypponen szerint ez nem valószínű, mivel a terroristák elsősorban pánikot és félelmet akarnak kelteni az ellenségeikben, amit gyilkossággal, emberrablással és robbantásokkal sokkal könnyebben elérhetnek. Ezzel szemben például a globalizációellenes aktivisták körében számos olyan fiatal és elszánt programozó lehet, aki feltehetően ilyesmivel foglalkozik.

Bármi támadható

Kártékony programokkal bárki több milliárd dolláros kárt okozhat, hiszen nagyvállalatok levelezése, repülőterek irányítótornyai, bankjegykiadó automaták hálózata és amerikai vasúti irányító rendszerek is álltak már le vírustámadás miatt. Nemrégiben egy nukleáris erőmű irányítórendszerét is megbénította egy vírus - még szerencse, hogy karbantartás miatt éppen teljesen állt az erőmű.

Az F-Secure kutatója szerint a vírusirtó program önmagában már nem elég, mindenképpen szükség van tűzfalakra is, hiszen a hálózati férgeket ezzel lehet hatékonyan távol tartani. Érdemes alternatív szoftvereket használni, mert azokra kevesebb vírus készül, és Hypponen szerint nem valószínű, hogy a linuxos vagy Mac-közösségekből bárki vírusokat írjon a saját kedvelt rendszerére, hiszen ezzel a barátainak ártana.