Pongrác
12 °C
23 °C

Hamisítják a brit Citibank weblapját

2004.04.09. 14:33
Reneszánszukat élik a hamisításos csalások. A legújabb trükk a Citibank ügyfeleire jelent veszélyt.
A weblaphamisításos csalások száma az elmúlt hónapokban figyelemre méltóan megnövekedett, az interneten keresztül egy hozzáértőnek gyerekjáték a naiv felhasználók adatait megszerezni. Biztonságtechnikai szakértők felhívják a felhasználók figyelmét, hogy legyenek körültekintőek a bizalmas információk megadását kérő emailekkel.

A gyanútlan felhasználókat valós szervezetek nevében küldött emailen csabítják a lemásolt weboldalra, arra kérve őket, hogy adják meg személyes adataikat. Akik bedőlnek, számíthatnak arra, hogy a szélhámosok lenullázzák a bankszámlájukat.

A Citibank a célpont

Az internetes csalásokkal foglalkozó Anti-Phising Working Group egy igen kifinomult módszert fedezett fel, mellyel a Citibank brit ügyfeleit próbálják rászedni, írta a BBC. A felhasználót emailben egy olyan weboldalra irányítják, ami felismeri a böngésző tipusát, és úgy módosítja a címsorban szereplő címet, hogy az valósnak tünjön.

A hamis címsor úgy viselkedik, mintha a böngésző része lenne: ha a felhasználó egy másik címet gépel be, akkor valóban oda is irányítja.

Egy megoldás létezik

A valódi banki oldalak látogatásakor a böngészők biztonságos üzemmódba váltanak, ezt egy zárt lakat ikon jelzi. Amennyiben az ikon nem jelenik meg, valószínű, hogy hamisított weblapot böngészünk.

Az APWG jelentése szerint februárban hatvan százalékkal több csalást regisztráltak a januárinál.