Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kémprogram buktatta le az adatbányát

2005.08.09. 17:10
Rendkívüli felfedezést tett a biztonsági szoftvereket gyártó amerikai Sunbelt. A cég szakértői kémprogramok viselkedését vizsgálva olyan szerverre bukkantak, amelyen az adatlopók a zsákmányukat tárolták.

A CoolWebSearch (CWS) nevű spyware-t vizsgálva Patrick Jordan, a Sunbelt Software szakértője arra lett figyelmes, hogy a tesztelésre használt számítógép nagy mennyiségű spamet termel, miközben felveszi a kapcsolatot egy szerverrel is. Jordan felkereste ezt a szervert, és ott hatalmas mennyiségű lopott személyi adatra bukkant.

A CWS-család különben a kémprogramok különlegesen veszélyes osztályába tartozik. Nehéz felfedezni őket, az eltávolításuk pedig igen nehézkes. A Sunbelt által vizsgált változat például hátsó bejáratot nyit a rendszeren, és amerikai szerverre továbbítja a felhasználó adatait.

Jelszavak, nyaralás

A Sunbelt megfigyelései szerint naponta a világ minden tájáról több ezer számítógép lépett kapcsolatba a lebuktatott szerverrel. A biztonsági cég arról számolt be, hogy a hatalmas adathalomban minden elképzelhető típusú bizalmas adat előfordult.

Ebay-es és bankszámlák információi, kereső kifejezések, társadalombiztosítási számok, hitelkártyaszámok illetve változatos szerverekre szóló belépési nevek és jelszavak éppúgy megtalálhatóak voltak, mint csevegő szoftverek elmentett logfájljai.

A Sunbelt olvashatott egy pedofil hajlamú felhasználó vallomásából, illetve megismerhette egy család nyaralási terveit is. Arról a szakértők nem bocsátkoztak találgatásokba, hogy vajon a Coolwebsearch.com üzemeltetői állhatnak-e az adatlopás hátterében.

Szívbeteg áldozat

Az adatok mennyisége és részletessége viszont annyira megrázta a Sunbelt munkatársait, hogy a szervezettnek tűnő adatbázisból találomra kiválasztott néhány szerencsétlen felhasználót közvetlenül értesítették.

Közéjük tartozott például egy család Alabama államból, ahol a családfő épphogy túlesett egy súlyos szívműtéten. Itt fennállott annak a veszélye, hogy a család tagjai az azonosító adataik után szerény megtakarításukat is elveszthetik. A Sunbelt azonnal értesítette az FBI-t is, a jelentések szerint a nyomozás folyamatban van.

A biztonsági cég szerint a felhasználóknak feltétlenül saját tűzfalat kell használniuk a kémprogramok elleni védekezéshez. Ezen kívül ajánlatos a számítógép szokatlan aktivitását figyelő kémirtó programot is futtatni.