Benedek
-5 °C
5 °C

Óvatos júzerek

2005.07.07. 14:52
Egy felmérés szerint az amerikai felhasználók félnek az internetes támadásoktól, ezért elkezdtek védekezni: kilencven százalékuk változtatott böngészési és levelezési szokásain.
Az amerikai júzerek annyira félnek a különböző spyware-ektől és vírusoktól, hogy megváltoztatták felhasználói szokásaikat. A lakosság jelentős része kétszer is meggondolja, mielőtt letöltene valamit, ráadásul a csatolt állományok megnyitása sem divatos többé.

Változnak

A Pew Internet & American Life Project alapítvány felmérése szerint tíz felhasználóból kilenc változtatott valamennyit korábban már bevált szokásain. A kétezer vizsgált felnőtt nyolcvan százaléka például már csak akkor nyit meg csatolt állományokat, ha biztos abban, hogy a levél megbízható feladótól érkezett.

A megkérdezettek közel fele elhatározta, hogy nem látogat meg többé olyan weboldalt, amelyik gyanús. A felhasználók attól rettegnek, hogy kéretlen tartalmakat kapnak ezeken a csatornákon keresztül.

Minden negyedik júzer felhagyott a mp3-ak és a filmek letöltésével, a felhasználók húsz százaléka pedig biztonságosabbnak gondolt böngészőt váltott, hogy megakadályozza mindenféle kéretlen programok érkezését. A kutatás szerint a vírusok és spyware-ek támadásai nyomán amerikaiak tízmilliói változtattak viselkedési szokásaikon.

Jelentés

Az otthoni internetet használók hetven százaléka, 93 millió amerikai jelentette, hogy találkozott már olyan problémával, amit kéretlen program okozott. Sokan említették hogy a számítógép hirtelen belassul vagy egyenesen lefagy. Mások olyan programokat találtak a gépükön, amilyeneken nem is telepítettek, de az is előfordult, hogy ismeretlen szoftverek ikonjai jelentek meg az asztalon, vagy megváltozott az internetes kezdőlap, csak úgy.

Míg a felhasználók nyolcvan százaléka hallott már a spyware-ről, csak minden második tudta, hogy mi is az az adware. Az adware feltérképezi a felhasználó internetezési szokásait, majd a szerzett információt felhasználva a küldő célzott hirdetésekkel bombázza a júzert. A spyware ezzel szemben beleegyezés nélkül érkezik gépünkre, hogy jelszavainkat megjegyezze, és így különféle gonosz dolgokat művelhessen a hacker velünk és pénzünkkel.