Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Morgan Freeman a filmletöltésben hisz

2005.07.07. 14:37
Szokatlan szerepre vállalkozott a népszerű színész: filmprodukciós cége az Intel támogatásával legális filmletöltő szolgáltatást indít. Kiszorítanák az internetről a kalózokat, és csökkentenék a mozik kiemelt szerepét.

Hollywood begyöpösödött filmes cégei káros tevékenységnek tartanak minden internetes szolgáltatást, ezért nem igazán támogatják az online mozizást; a legális szájtok csak hónapokkal a videóváltozat megjelenése után tölthetik fel a szervereikre a filmeket. Morgan Freeman filmprodukciós cégének a szakértői azonban arra jöttek rá, hogy a vásárlók egyrészt elégedetlenek a dvd-kiadásokkal, másrészt hamarabb szeretnék letölteni a mozifilmeket. A színész által jegyzett Revelations Entertainment és a processzorgyártó Intel ezért létrehozta a ClickStar nevű céget, amely még a dvd-változat megjelenése előtt kiadja az interneten a filmeket.

A ClickStar 2006-ban indul, és a júzerek Intel-kompatibilis eszközökre tölthetik majd le a filmeket. A Cnet információi szerint a filmeket másolásvédelemmel látják el, így nem lehet majd kiírni azokat dvd-re. A vállalkozás legfőbb célja egyébként az, hogy a rajongók gyorsabban megszerezzék a filmek legális változatát, mint az illegális kópiákat, és így csökkenjen a kalózmásolatok vonzereje. A ClickStar csapata májusban kezdett összeállni, miután a Star Wars harmadik epizódja öt nappal a premier után megjelent a neten.

Hátha bejön

Bár a mozisok többsége még mindig csak húzza a száját, a kezdeményezést örömmel fogadta Steven Soderberg Oscar-díjas filmrendező, aki nemrégiben bejelentette, hogy a következő hat filmjét egyszerre mutatja be a mozikban, műholdon, a műsoronként fizetett kábelcsatornákon és dvd-n. Soderberg szerint elavult a jelenlegi üzleti modell, amelyben a mozi teljes elsőbbséget élvez a többi médiummal szemben. Talán a kísérlete megmutatja, hogy az emberek melyik médiumot kedvelik a leginkább.

Figyelemre méltó a ClickStar lépése, hiszen ugyanazt teszi a filmiparral, mint az iTunes a zeneiparral, és egyben megpróbálja utolérni a játékipart is, amely a különféle online szolgáltatásokkal már jelentős fogyasztói tábort gyűjtött maga köré. A Register szerint a PlayStation és Xbox fejlesztői többek között azzal érnek el sikereket, hogy a meglévő játékokhoz folyamatosan adagolják a kiegészítőket, így a júzereknek nem kell hónapokat várniuk egy új játék megjelenésére ahhoz, hogy újdonságokat lássanak.