Piroska
-1 °C
5 °C

A Doom 2 szerepében tetszeleg az új mobilvírus

2005.07.05. 12:59
Új, okostelefonokat fertőző Symbian trójai ütötte fel a fejét. A Doomboot-A nevű mobilvírus egyik elődjét, a CommWarrior-B-t futtatja, és az operációs rendszer felállásakor fejti ki kártékony hatását.

A Doomboot-A minden eddiginél nagyobb károkat okoz a Symbian operációs rendszert futtató okostelefonokban, és elsősorban azokat a készülékeket veszélyezteti, amelyeken kalózjátékokat futtat tulajdonosa.

Nem jelez sehogy, csak telepíti magát

"A Doomboot-A miatt a készülék operációs rendszere nem áll fel többé, ráadásul a CommWarrior úgy megnöveli a Bluetooth-forgalmat, hogy egy óra alatt lemerül az akkumulátor. Így azoknak a felhasználónak, akiknek készüléke megfertőződik a DoomBoot A-val, kevesebb mint egy órájuk marad, hogy észrevegyék és hatástalanítsák a vírust, máskülönben a telefonban tárolt összes adat elvész" - írta a vírusról beszámolójában Jarno Niemela, az F-Secure antivíruscég munkatársa.

A legrosszabb a víruskoktélban, hogy a mobil semmilyen jelét nem adja a fertőzésnek. A Doomboot-A nyilvánvaló nyom nélkül telepíti magát a készülékre, és a Commwarrior-B ikonja sem jelenik meg. Az egész olyan hatást kelt, mintha sikertelen lett volna a kalózjáték telepítése, így a felhasználó nem is gondol arra, hogy éppen valami kár éri telefonját.

Mms-ben és bluetooth-on keresztül terjed

Eddig csak olyan mobiltrójaik terjedtek, amelyek a Cabir féreggel fertőzték a készülékeket. A Doomboot-A az első olyan vírus, amely a CommWarriort juttatja az okostelefonba. A CommWarrior veszélyesebb, mint elődje, ugyanis mms-ben és bluetooth-on keresztül is terjed, míg a Cabir csak az utóbbit használta.

A Doomboot-A a többi Symbian trójaihoz hasonlóan játéknak tetteti magát: a Doom 2 kalózváltozatának szerepében tetszeleg. Éppen ezért az F-Secure szerint azok a felhasználók, akik távoltartják magukat a kalózjátékoktól, a mobilvírust is nehezebben kapják meg.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft