Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

A Cabir 2004 legostobább vírusa

2005.01.11. 11:00
A vírusírók tempósabban dolgoznak, és egyre több kártékony kódot gyártanak, viszont a nagy sietség miatt némelyik próbálkozásuk igen gyatra. 2004-ben például elítélték az önmagát lebuktató magyar vírusszerzőt, az év közepén megjelent első mobilvírus saját terjedését nehezítette meg, a nigériai csalók meg vicces sztorikkal szórakoztatták a netezőket.
A legbénább magyar vírusszerző kétségtelenül az a veszprémi balek, aki iskolai bukása után egy kártékony szoftver létrehozásával szerette volna bebizonyítani rátermettségét. A fiatal diák azonban ebben is kudarcot vallott, ugyanis szinte mindent elkövetett annak érdekében, hogy a hatóságok a nyomára bukkanjanak: saját emailcíméről indította útjára a férget, és a forráskódban - néhány betű híján - a neve és az irányítószáma is szerepelt.

Nem kifizetődő

A rendőrök persze hamar elfogták az ügyetlenkedő szakközépiskolást, akire 2004. júniusában ötszázezer forintos pénzbüntetést és egy év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztést szabott ki a bíróság, két évre felfüggesztve. Mindezek tetejébe két cég több mint húszmillió forintos kárigényt is bejelentett védjegyoltalom megsértése miatt, de ez ügyben még nem döntött a bíróság.

A Magold elnevezésű vírus egyébként Maya Gold pornósztár fényképeit ígérte a címzetteknek, és a csatolt állományában a fotók helyén lapult a féreg.

Nem eléggé mobil

A leggyengébben teljesítő vírus egyértelműen az okostelefonokra írt Cabir volt, amely a Vírushíradó szerint csupán tucatnyi készüléket fertőzött meg. A 2004. júniusában megjelent Cabir azzal nehezítette meg a terjedését, hogy kizárólag bluetooth rádiós kapcsolaton tudja átmásolni magát egyik telefonról a másikra, ráadásul háromszor figyelmezteti a megtámadott készülék tulajdonosát arra, hogy fertőzni készül.

Fekete humor

A Vírushíradó szakértői szerint a legviccesebb próbálkozások tavaly azok a nigériai levelek voltak, amelyek egy magányos afrikai űrhajós megmentéséhez kértek segítséget. A történet szerint Tunde őrnagy volt az első afrikai az űrben, de tizennégy évvel ezelőtt ottfelejtették. Szerencsére Tunde rendszeresen megkapta a fizetését, ami mostanra tizenötmillió amerikai dollárra rúg, viszont három millió dollárért lehet csak visszahozni a Földre, amit a címzettől akarnak kölcsönkérni. Szokásukhoz híven busás jutalomat ígérnek cserébe.