Piroska
-2 °C
5 °C

Vírust hordoznak a zenelejátszók

2005.01.03. 11:52
A karácsonyi ajándékok váratlan meglepetéseket tartalmazhatnak: vírusokat és férgeket. Az informatikai biztonsággal foglalkozó Kaspersky Labs szakértői arra gyanakodnak, hogy a gyártók megfertőzött számítógépeiről került kártékony kód a lejátszókra.
Bármily meglepő, a hordozható adattárolókon terjedő vírusok visszatértek. A flopilemezek korára jellemző digitális kártevők a Windows XP megjelenése óta teljesen eltűntek a színről, és helyüket átvették az emailben és hálózaton terjedő férgek, hiszen azok pillanatok alatt több tízezer számítógépet tudnak megfertőzni. A hordozható zenelejátszók és digitális fényképezőgépek azonban egyre népszerűbbek, és mivel a júzerek gond nélkül dugdossák be a kütyüiket mindenféle számítógépbe, csöppet sem csodálkozhatunk a régi módszer reneszánszán.

Nem bánt nagyon

A Kasperksy Labs szakértői néhány hónappal ezelőtt találkoztak először a VBS.Saraci nevű vírussal az iRiver merevlemezes mp3 lejátszóján, és később más gyártók modelljein is. A McAfee vírusadatbázisa szerint a kártékony program közepesen veszélyes, és terjedése mellett azzal okoz károkat, hogy szeptember 26. után folyamatosan újraindítja a Windowst. (Szerencsére ez még messze van.)

Fontos a megelőzés

Most a vírus memóriakártyás mp3 lejátszókon is megjelent, és a Kaspersky szakértői arra gyanakodnak, hogy az eszközök teszteléséhez használt számítógépek lehetett fertőzöttek, és így kerülhetett kártékony kód az eszközökre. Szerintük újabb, még pusztítóbb férgekre és vírusok megjelenésére számíthatunk, ezért azt javasolják a júzereknek, hogy használat előtt mindenképpen formatálják le a lejátszójukat, még mielőtt összekötnék a számítógépükkel.