Bonifác
10 °C
16 °C

A mobilsugárzás károsítja a DNS-t

2004.12.22. 10:43
Egy közös európai laboratóriumi kutatás szerint a mobiltelefonok sugárzása károsítja az emberi sejtekben található DNS-t. Bár a kutatás nem szolgáltat egyértelmű bizonyítékot arra nézve, hogy a mobiltelefont használó emberek egészségét károsítaná a sugárzás, de a kutatók hangsúlyozták, hogy egy kiterjedtebb vizsgálat szükséges ahhoz, hogy teszteljék a pontos hatást, és arra figyelmeztetnek, hogy a mobiltulajdonosok addig is legyenek óvatosabbak.

A mobiltelefonok káros hatásával kapcsolatos vita évek óta tombol, az elektromágneses sugárzást egyszer tumorképzőnek, máskor Alzheimer-kór-előidézőnek nevezik. Azonban a sugárzás károsító hatásával foglalkozó kutatási eredmények rendszerint hiányosak és ellentmondásosak.

Más elváltozások

A legfrissebb tanulmány a négyéves REFLEX projekt eredménye, amelyben hét európai országból tizenkét kutatócsoport vett részt, írta a Nature. "Rátaláltunk arra a mechanizmusra, amely krónikus betegséget okoz" - fogalmazott Franz Adlkofer, a kutatás müncheni vezetője.

A kutatók eredményei szerint a mobitelefonok sugárzásval egyenértékű dózisok szakadásokat okoztak az emberi sejtek DNS-ében. Ezt a típusú károsodást a rákos elváltozáskkal hozták összefüggésbe. A rongálódás mértéke növekedett a sugárzás intenzitásával és időtartamával.

A kutatók arra utaló jeleket is találtak, bár egyértelmű bizonyítékokat nem, hogy a sugárzás más sejtelváltozásokat is okoz, például kromoszómakárosodást, egyes gének aktivitásának megváltozását és a sejtosztódás gyorsulását.

A hatás akkor következett be, ha a sejteket 0,3 és 2 watt per kilogramm közötti elektromágneses sugárzásnak tették ki. Ez részben egybeesik a mobiltelefonokra jelemző, 0,2 és 1 watt per kilogramm közötti sugárzással.

Kétségbe fogják vonni

Adlkofer megjegyezte, hogy eredményeiket, csakúgy mint a korábbi, hasonló eredményű kutatásokat, kétségbe fogják vonni. De hozzátette: "Száz kísérletet láttam különböző laborokban. Számomra nem kétséges, hogy a sugárzás DNS-károsodást okoz bizonyos körülmények között."

A kutató elmondta: más csoportok esetleg azért nem mutattak kia hasonló hatást, mert túl kevés ideig sugározták be őket, vagy mert ellenálló laboratóriumi sejttípusokat használtak.

Aldkofer szerint további kutatásokra van szükség, melyekben megvizsgálnák, hogy az emberi szervezetben is károsítja-e a DNS-t a mobilsugárzás, és összefüggésbe lehet-e ezt hozni betegségekkel. "Az iparnak és a kormányzatnak a lehető leghamarabb el kellene ezt kezdenie" - mondta. Addig is óvatosságot javasol a mobiltelefonokkal kapcsolatban, például headsetek használatát, és a beszélgetési idő minimálisra szorítását.