Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Veszélyesebb elődjénél a 3G?

2004.10.20. 12:20
Újraéledt a mobiltelefon-használat egészségügyi következményeit firtató vita, mivel a harmadik generációs (3G) hálózatok eltérnek 2G-s elődjüktől. Az egyik vitatott holland vizsgálatban azt állítják, hogy 3G-s bázisállomások környezetében fejfájást, hányingert éreztek, és csengett a fülük olyan tesztelőknek, akiknek a 2G-s állomás semmi bajt nem okozott.
Két ok miatt is újrakezdődött a vita a mobiltelefonok egészségügyi hatásairól annak kapcsán, hogy lassan elindulnak a harmadik generációs szolgáltatások. Egyrészt a 3G-s rendszerek technikai jellemzői eltérőek a 2G-sekétől, másrészt az új hálózatokban sűrűbben kell telepíteni a bázisállomásokat, mint a régiekben.

Az utóbbi körülmény azzal a következménnyel jár, hogy több ember kerül közel az elektronikus jeleket sugárzó eszközökhöz, mint korábban. A mobiliparág képviselői értelmetlennek tartják a kérdés felmelegítését, álláspontjuk szerint az új technológiára is érvényes a Világ-egészségügyi Szervezet (WHO) követelményrendszere - ahogy a GSM-hálózatok rádiófrekvenciás kisugárzási értékei is belül maradtak e szabvány határértékein, úgy a 3G-s rendszerekéi sem lépik át ezeket a limiteket.

Laza követelmények

Ugyanakkor vannak, akik szerint ez a követelményrendszer túlságosan laza. A svéd szakszervezetek szövetségének egyik szakbizottsága (TCO) például kidolgozta saját követelményrendszerét (Specific Absorption Rate, SAR), amely hatvan százalékkal alacsonyabbra teszi a mobiltelefonok használata közben az emberek fejét érő hőenergia megengedett határértékét, mint a WHO vagy az Európai Unió szabványa, írja összefoglalójában a Financial Times.

A készülékek harminc százaléka, főként az ázsiai gyártmányok felelnek meg a TCO szigorúbb elvárásainak, ennek alapján állítja Jan Rudling, a szervezet vezetője, hogy nem támasztanak teljesíthetetlen feltételeket az iparággal szemben. A mobilgyártók azonban ennek ellenére hangsúlyozzák, hogy "semmilyen tudományos eredmény nem támasztja alá a TCO szigorú követelményeinek megalapozottságát".

Rudling szerint ugyanakkor sok kutatás jutott arra a következtésre, hogy legalábbis kockázatos a mobilozás, ezért úgy véli, savanyú a szőlő: a mobilcégeknek kényelmesebb, olcsóbb a WHO-rendszer mögé bújni, mint megfelelő fejlesztésekkel tejesíteni a SAP elvárásokat.

Vitatott eredmények

A rádiófrekvenciás sugárzás hatásait a független szakértőkből álló brit Steward Committee vizsgálta a második generációs rendszerekre vonatkozóan 2000-ben. Ez a testület arra a megállapításra jutott, hogy "nincs egyértelmű bizonyíték" arra, hogy a mobiltelefon használata, illetve a bázisállomások működése hatással lenne az emberek egészségére. Bár ebben a felmérésben számos hullámhoszt és rádiójelet áttekintettek, ez nem jelenti azt, hogy az akkori következtetések átvihetők a 3G-s rendszerekre, amelyekkel kapcsolatban még igen kevés ismerettel rendelkezünk.

Az egyik leginkább vitatott eredményre vezető összehasonlító vizsgálatot a holland TNO laboratórium tette közzé. Ebben azt állítják, hogy 3G-s bázisállomások környezetében fejfájást, hányingert éreztek, és csengett a fülük olyan tesztelőknek, akiknek a 2G-s állomás semmi bajt nem okozott. A kutatást támogató holland kormány igyekezett hangsúlyozni, hogy egyedi tapasztalatokról van szó, a biztos tudás még számos kontrollvizsgálatot igényel. Vannak akik szerint a rádiósugárzás az emberek egy erre különösen érzékeny csoportjánál okoz káros hatásokat, akik töredékét teszik ki a teljes lakosságnak, ám mások még ezt az elméletet is vitatják, elismételve a megszokott érveket: erre sincs egyértelmű tudományos bizonyíték.