Judit
2 °C
7 °C

Agytumorosok perelhetik a mobilgyártókat

2002.09.12. 15:50
Egy amerikai neurológus két éve rosszindulatú agydaganata miatt beperelte a Motorolát és nyolc másik távközlési vállalatot arra hivatkozva, hogy azok elmulasztották közölni a vásárlókkal, hogy a mobiltelefonok erős elektromágneses sugárzása rákot és más egészségkárosodásokat okozhat. Az ügyben fordulatot jelenthet, ha a bíróság engedélyt ad annak a svéd vizsgálatnak bizonyítékként való bemutatására, amely szerint a régi analóg mobilok használóinál nagyobb eséllyel fejlődhet ki agytumor. Ebben az esetben ugyanis további kártérítési perek sokaságára számíthatnak a mobiltelefon-gyártók.
Christophert Newman amerikai neurológus rosszindulatú agydaganata miatt perelte be két éve a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártóját, a Motorolát és nyolc másik távközlési vállalatot. Lapunk korábbi beszámolója szerint a baltimore-i bíróságon benyújtott perirat avval vádolja a cégeket, hogy elmulasztották közölni a vásárlókkal, hogy a mobiltelefonok erős elektromágneses sugárzása rákot és más egészségkárosodásokat okozhat.

Súlyos károsodás

Newman 1992 és 1998 között használt analóg rádiótelefonokat, és szerinte ezek hibáztathatók azért a rosszindulatú daganatért, amit 1998-ban diagnosztizáltak bal tarkólebenyében, a füle mögött. A tumort eltávolították, de Newman teljesen munkaképtelenné vált: bal szemére megvakult, memóriakiesésekkel küzd és lelassult a beszéde is. Az orvos nyolcszázmillió dollárt követel.

Rákot okoz

Fordulatot adhat az ügynek az a tanulmány, amely nemrégiben jelent meg a European Journal of Cancer Prevention (Európai Rákmegelőzési Folyóirat) című lapban. A tanulmányt Lennart Hardell svéd onkológus írta, aki egyébként már tanúskodott a vállalat ellen februárban, egy előzetes meghallgatáson. Mint lapunk korábban megírta, a stockholmi munkaegészségügyi intézet felmérésébe 1617 olyan beteget vontak be, akiknél 1997 és 2000 között agytumort diagnosztizáltak. Az eredmények szerint azoknak, akik analóg rádiótelefonokat használtak, egyharmaddal nagyobb esélyük volt a megbetegedésre, mint másoknak.

Ráadásul - a felmérés alapján - a daganat kifejlődésének esélye nagyobb volt az agynak azon az oldalán, ahol a betegek általában a telefont tartották. A tanulmány szerint azoknál, akik több mint tíz évig használtak analóg rádótelefont, a rák kialakulásának veszélye 80 százalékkal volt nagyobb. A svéd betegek mindannyian NMT (Nordic Mobile Telephony) rendszerben működő mobilokkal rendelkeztek.

A bíró várhatóan a hónap végéig dönti el, hogy a Motorola-pert tárgyalásra bocsátja-e, és ha igen, szerepelhet-e ez a tanulmány a bizonyítékok között. Ha az ügyet továbbengedik, az számos további kártérítési per előtt nyithatja meg az ajtót. Eddig ugyanis egyetlen hasonló, mobilcégek ellen benyújtott kereset sem volt sikeres.

A dohányosok már nyertek

John Angelos, Newman ügyvédje kérvényezte Catherine Blake kerületi bírónál, hogy bemutathassa a tanulmányt a bizonyítékai között. "A mi szempontunkból, és a közegészségügy szempontjából is fontos lenne, hogy a bíróság odafigyeljen arra, ami odakint folyik" - mondta Angelos, akinek az irodája egyébként már sok millió dollárt perelt ki - szintén rákbetegek képviseletében - azbeszt- és dohányvállalatokból.

A Motorola ügyvédei a Hardell-tanulmány elutasítására kérték fel a bíróságot, mondván, az valójában nem mutat ki összefüggést a mobiltelefonok sugárzása és a tumorok képződése között. A cég bírálta a felmérésben használt vizsgálati módszereket is. A Motorola szóvivője, Norman Sandler például különösnek találta azt az állítást, miszerint a daganatok kifejlődésének esélye nagyobb volt a betegek fejének azon oldalán, ahol a telefont általában tartották. "Hogyan emlékezhet arra bárki is, hogy melyik füléhez tartotta tíz évvel ezelőtt a telefont?" - kérdezte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?