Diána
12 °C
27 °C

Agytumorosok perelhetik a mobilgyártókat

2002.09.12. 15:50
Egy amerikai neurológus két éve rosszindulatú agydaganata miatt beperelte a Motorolát és nyolc másik távközlési vállalatot arra hivatkozva, hogy azok elmulasztották közölni a vásárlókkal, hogy a mobiltelefonok erős elektromágneses sugárzása rákot és más egészségkárosodásokat okozhat. Az ügyben fordulatot jelenthet, ha a bíróság engedélyt ad annak a svéd vizsgálatnak bizonyítékként való bemutatására, amely szerint a régi analóg mobilok használóinál nagyobb eséllyel fejlődhet ki agytumor. Ebben az esetben ugyanis további kártérítési perek sokaságára számíthatnak a mobiltelefon-gyártók.
Christophert Newman amerikai neurológus rosszindulatú agydaganata miatt perelte be két éve a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártóját, a Motorolát és nyolc másik távközlési vállalatot. Lapunk korábbi beszámolója szerint a baltimore-i bíróságon benyújtott perirat avval vádolja a cégeket, hogy elmulasztották közölni a vásárlókkal, hogy a mobiltelefonok erős elektromágneses sugárzása rákot és más egészségkárosodásokat okozhat.

Súlyos károsodás

Newman 1992 és 1998 között használt analóg rádiótelefonokat, és szerinte ezek hibáztathatók azért a rosszindulatú daganatért, amit 1998-ban diagnosztizáltak bal tarkólebenyében, a füle mögött. A tumort eltávolították, de Newman teljesen munkaképtelenné vált: bal szemére megvakult, memóriakiesésekkel küzd és lelassult a beszéde is. Az orvos nyolcszázmillió dollárt követel.

Rákot okoz

Fordulatot adhat az ügynek az a tanulmány, amely nemrégiben jelent meg a European Journal of Cancer Prevention (Európai Rákmegelőzési Folyóirat) című lapban. A tanulmányt Lennart Hardell svéd onkológus írta, aki egyébként már tanúskodott a vállalat ellen februárban, egy előzetes meghallgatáson. Mint lapunk korábban megírta, a stockholmi munkaegészségügyi intézet felmérésébe 1617 olyan beteget vontak be, akiknél 1997 és 2000 között agytumort diagnosztizáltak. Az eredmények szerint azoknak, akik analóg rádiótelefonokat használtak, egyharmaddal nagyobb esélyük volt a megbetegedésre, mint másoknak.

Ráadásul - a felmérés alapján - a daganat kifejlődésének esélye nagyobb volt az agynak azon az oldalán, ahol a betegek általában a telefont tartották. A tanulmány szerint azoknál, akik több mint tíz évig használtak analóg rádótelefont, a rák kialakulásának veszélye 80 százalékkal volt nagyobb. A svéd betegek mindannyian NMT (Nordic Mobile Telephony) rendszerben működő mobilokkal rendelkeztek.

A bíró várhatóan a hónap végéig dönti el, hogy a Motorola-pert tárgyalásra bocsátja-e, és ha igen, szerepelhet-e ez a tanulmány a bizonyítékok között. Ha az ügyet továbbengedik, az számos további kártérítési per előtt nyithatja meg az ajtót. Eddig ugyanis egyetlen hasonló, mobilcégek ellen benyújtott kereset sem volt sikeres.

A dohányosok már nyertek

John Angelos, Newman ügyvédje kérvényezte Catherine Blake kerületi bírónál, hogy bemutathassa a tanulmányt a bizonyítékai között. "A mi szempontunkból, és a közegészségügy szempontjából is fontos lenne, hogy a bíróság odafigyeljen arra, ami odakint folyik" - mondta Angelos, akinek az irodája egyébként már sok millió dollárt perelt ki - szintén rákbetegek képviseletében - azbeszt- és dohányvállalatokból.

A Motorola ügyvédei a Hardell-tanulmány elutasítására kérték fel a bíróságot, mondván, az valójában nem mutat ki összefüggést a mobiltelefonok sugárzása és a tumorok képződése között. A cég bírálta a felmérésben használt vizsgálati módszereket is. A Motorola szóvivője, Norman Sandler például különösnek találta azt az állítást, miszerint a daganatok kifejlődésének esélye nagyobb volt a betegek fejének azon oldalán, ahol a telefont általában tartották. "Hogyan emlékezhet arra bárki is, hogy melyik füléhez tartotta tíz évvel ezelőtt a telefont?" - kérdezte.