Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Férgesednek az okostelefonok

2004.12.24. 07:48
Kapcsolódók (9)
A csúcsmobillal mászkáló júzerek elkezdhetnek aggódni: a telefonokon futtatható vírusok sokasodnak és egyre több kárt okoznak. A mobilos kártevők általában letölthető játéknak álcázzák magukat, és a legújabb változatok már a vírusirtót is megpróbálják kikapcsolni.
Az úgynevezett intelligens telefonok egyre népszerűbbek, a Symbian operációs rendszert például már több mint húszmillióan használják, ezért csöppet sem meglepő, hogy a mobilokon is megjelennek az eddig csak számítógépes környezetben ismert biztonsági problémák. A finn F-Secure közleménye szerint az utóbbi hetekben igencsak elszaporodtak a mobiltelefonokat támadó rosszindulatú kódok, amelyek ráadásul egyre kifinomultabbak.

Szaporodnak

Idén tavasszal egy Mosquitos elnevezésű játékban találtak trójait, amely titokban emelt díjas számokra küldött üzeneteket, így szabadítva meg a júzert jelentős összegektől. A júniusban felfedezett Cabir első változatai még ártalmatlanok voltak, és bár igen körülményesen - bluetooth rádiós kapcsolaton - másolta át magát egyik telefonról a másikra, igen gyorsan elterjedt.

A november 19-én felfedezett Skulls.A trójai az első olyan kártékony program volt, amely magában a telefonban is kárt tett: az operációs rendszer ikonjait halálfejekre cserélte le, és a telefonáláson kívül minden funkciót letiltott. Később a szerzők összekötötték e két utóbbi programot, és ezt követően mindkettőnek számos új változata megjelent; most a Cabir.G és a Skulls.C a legfrissebb.

Leleményesek

A vírusok szerzői többnyire olyan nevet adnak a kártékony kódokat tartalmazó telepítőfájlnak, amely alapján a gyanútlan júzer azt hiheti, hogy egy mobiltelefonon futtatható játék kalózmásolatát szerezte meg, és a legújabb kártevők már a mobilos vírusirtó szoftvereket is megpróbálják kiiktatni, egyelőre nem túl sok sikerrel. Az F-Secure mindenesetre arra figyelmezteti a júzereket, hogy a jövőben új típusú támadásokra számíthatnak, melyeknek többféle hatása lehet, például túlszámlázás, tárolt információk felfedése illetéktelenek előtt, felhasználói adatok törlése vagy lenyúlása.