Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Legális szoftver a mobilos trójai?

2004.11.24. 13:37
A londoni Symbian szerint egyáltalán nem biztos, hogy a múlt héten megjelent Skulls az első mobilos trójai. Szerintük csak arrról van szó, hogy a szoftver rosszul sikerült.
#alt#Múlt pénteken arról számoltunk be, hogy megjelent az első igazi mobilos kártevő a Skulls, amely jelentősen korlátozza a Symbian operációs rendszert futtató mobiltelefonok működését. Az operációs rendszer gyártója azonban úgy véli, hogy a szoftver korántsem nevezhető trójainak, sőt talán nem is igazi kártevő.

Nem terjed

A Symbian vállalat közleményében többek között azzal érvel, hogy a felhasználók a szoftvert csak szándékosan telepíthetik a mobiltelefonjukra. Először is le kell tölteniük egy ingyenes szoftverekkel foglalkozó szájtról, majd a telepítést megelőzően el kell olvasniuk a rendszer biztonsági figyelmeztetését, és a szoftver csak akkor kerülhet a mobiljukra, ha a riasztást semmibe veszik.

Az Extended Theme Manager néven letölthető program a menü összes ikonját halálfejre cseréli (ebből ered a trójai Skulls elnevezése, ami magyarul koponyát jelent), és a mobil összes extra funkcióját letiltja, amely így már csak telefonálásra alkalmas. A Symbian szerint mindezek ellenére sem jelenthető ki egyértelműen, hogy a kód szándékosan kártékony.

Mi lehet ez?

A Symbian az F-Secure vírusirtó céggel közösen dönti majd el, hogy a Skulls milyen kategóriába tartozzon. Az F-Secure egyébként már készít mobilos víruskeresőt mobiltelefonokra.