Emőke
-4 °C
9 °C

Megjelent az első mobilos kártevő

2004.11.19. 14:26
Az ingyenes szoftverben elrejtett halálfejes trójai letiltja az okostelefonok összes extra funkcióját, így a drága készülékek fertőzés után csak telefonálásra alkalmasa, írta az F-Secure. A vírusirtó szakértők szerint a kártékony program nehezen eltávolítható.
#alt#Megjelent az első olyan valóban kártékony szoftver, amely mobiltelefonokon futtatható, jelentette be pénteken az informatikai biztonsággal és vírusirtással foglalkozó F-Secure. Az új trójai először ingyenes szoftverletöltéseket kínáló weboldalakon jelent meg "Extended Theme Manager" néven, és önmagától nem tud továbbterjedni.

A Skulls névre keresztelt szoftver csak Symbian operációs rendszert használó okostelefonokon működik, és telepítés után kikapcsolja a mobil összes extra funkcióját, csak a telefonálást engedélyezi. Nincs több üzenet, email, wapolás és játszás. Az F-Secure szerint a fertőzés egyébként könnyen észrevehető, ugyanis a trójai az eredeti ikonokat koponyákra cseréli.

Az F-Secure szerint a Skulls nehezen eltávolítható, különösen akkor, ha a mobilra nem telepítettek külső fájlkezelő szoftvert. Külső fájlkezelővel azonban elindítható a böngésző, így a felhasználó megszerezheti az F-Secure mobilos víruskeresőjét.