Valér
4 °C
8 °C

Vírust szállít a mobilos trójai

2004.11.30. 16:30
A mobiltelefonokon futó kártékony programok még nem túl veszélyesek; a Skulls koponyákra cseréli le a normális programikonokat és letiltja az extra funkciókat, de magától nem terjed, ezzel szemben a Cabir csak terjedni képes, és azt is csak bluetooth rádiós kapcsolaton. A vírusírók azonban próbálják továbbfejleszteni szerzeményeiket, és a Skulls.B már magával szállítja a Cabirt is.
A nyáron megjelent Cabir úgynevezett koncepcióvírus, tehát elsősorban azt bizonyítja, hogy ilyent is létre lehet hozni. A Cabir udvariasan megkérdezi a felhasználótól, hogy telepítheti-e magát a készülékre, és fertőzés után a készülék bluetooth csatlakozóján át megpróbálja továbbküldeni magát a közeli készülékekre. A Skulls.B hibrid szintén Cabirral fertőzi meg a hatósugarában lévő mobilokat, de szerencsére a két kártevő együttműködése fordítva nem működik, a Cabir nem terjeszti a trójait.

#alt#
Szimpla eltávolító
Új frontot nyitottak

A F-Secure szerint a Nokia, Siemens, Panasonic és Sendo készülékeit támadhatja meg a Skulls, de az okostelefonok operációs rendszereit gyártó Symbian szerint csak a Series 60 telefonok érintettek.

Mikko Hypponen, az F-Secure vezető víruskutatója a Cnetnek elmondta, hogy a Skulls egyelőre nem jelent komoly veszélyt a mobilokra, de az új változat megjelenése arra utal, hogy egyre több vírusíró veszi célba az új, egyre elterjedtebb platformot, a hordozható készülékeket.

Gyorsan lophatnak

Vírusszakértők szerint a mobiltelefonokon sokkal nagyobb károkat okozhatnak a vírusok, mint más eszközökön, mert nagyon szoros kapcsolatban állnak a vásárlásainkat és pénzügyi tranzakcióinkat kezelő rendszerekkel. A megfertőzött telefon például azonnal felhívhat emelt díjas telefonszámokat, hogy ezzel pénzt emeljen le a számlánkról.