Piroska
-2 °C
5 °C

Multimédiás üzenetben terjed az új mobilvírus

2005.03.08. 12:11
Mobiltelefonokon is megjelent az első olyan digitális kártevő, amely rövid idő alatt tömeges fertőzést okozhat. A Symbian operációs rendszeren futó szoftvert CommWarrior névre keresztelték a vírusirtó cégek, amelyek még vizsgálják a kódot.

A CommWarrior már nemcsak bluetooth kapcsolaton terjed, mint az elhíresült Cabir, hanem multimédiás üzenetben is, az új trójainak ezért nagy esélye van arra, hogy szélesebb körben elterjed, mint korlátozott képességű elődje, amely csupán egy tucatnyi országban jelent meg elszórtan. Bár a képeket és videókat szállító mms fogadására a legtöbb modern készülék alkalmas, a CommWarrior csak a Nokia Series 60 telefonokat tudja megfertőzni.

Régi módszer

A Cabir repülőgépekkel juthat el a leggyorsabban egyik országból a másikba, ezzel szemben az mms-vírusok leginkább a hagyományos emailférgekre hasonlítanak, amelyek órák alatt világszerte elterjedhetnek, mondta el a Cnetnek Mikko Hypponen, az F-Secure vezető vírusszakértője.

A CommWarrior véletlenszerűen választ ki alkalmanként egy-egy személyt a fertőzött készülék telefonkönyvéből, akinek továbbküldi önmagát. Így bármilyen készülékre, még akár számítógépre is eljuthat, de azokon nem képes fertőzni, csak Symbian rendszereken. A célpontnak ráadásul még el is kell fogadnia a CommWarrior letöltését, hogy elinduljon a trójai.

Keletről jön

A kártékony kód több mint húszféle különböző üzenettel próbálja megtéveszteni a felhasználókat, akik azt hihetik, hogy valamilyen legális szoftver, vagy pornográf képek érkeztek az üzenetben. Hypponen a Cnetnek elmondta, hogy orosz nyelvű szöveget is találtak a fájlokban, ami a kód származási helyére utalhat.

A felhasználói panaszok hiánya alapján a szakértők arra következtetnek, hogy a CommWarrior még nem fertőzött meg igazán sok készüléket, aminek részint az is lehet az oka, hogy a trójai vonalas telefonszámokra is megpróbálja elküldeni magát, ugyanis nem tudja megkülönböztetni a mobil és a stabil telefonszámokat.