Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Ezer új féreg jelent meg májusban

2004.06.08. 10:30
Az informatikai biztonságtechnikával foglalkozó cégek szerint idén májusban tetőzött a féregáradat, és közülük egyre több végzett hatalmas pusztítást. A legártalmasabbak például megbénítják a hálózatokat, kéretlen reklámlevelek millióit postázzák, valamint jelszavakat és hitelkártya-számokat lopnak.
Az oxfordi székhelyű Sophos jelentése szerint 2004 májusában 959 új digitális kártevő jelent meg, és a vírusírók 2001 decembere óta nem voltak ilyen aktívak. Az egyesült államokbeli Symantec is észlelte a csúcsteljesítményt, de ők áprilisban valamivel több vírust fogtak, mint májusban. A különbség persze betudható annak, hogy a cégek másképp határozzák meg az új vírusváltozatokat.

A számszerű növekedésnél azonban sokkal fontosabb, hogy nőtt azoknak a különösen pusztító vírusoknak az aránya, amelyek zombivá alakított számítógépekről milliószámra ontják a spameket, leállítják a vállalati hálózatokat, vagy éppen fontos jelszavakat lopnak el. Az orosz Kaspersky egyébként egészen odáig elment, hogy májust pirosbetűs hónapként jegyezte be a naptárába.

Nyerő páros

Graham Cluley, a Sophos szakértője a New Scientistnek elmondta: május elsősorban a Sasser és a Netsky miatt volt különösen aktív, az összes fertőzés 51 százalékáért a Sasser, 28 százalékáért a Netsky felelős.

A Sasser minden eddigi féregnél gyorsabban elterjedt, mivel nem emailben került át egyik számítógépről a másikra, és emiatt hatalmas hálózati forgalmat okozott. Teljesen megbénította a vállalati hálózatokat, és a fertőzött számítógépekre hátsó bejáratot telepített, amellyel a Dabber néven ismert féreg támadását készítette elő.

A Netsky húsz variánssal jelent meg a színen, de korántsem terjedt olyan gyorsan, mint a Sasser, viszont sokkal alattomosabb volt. Némelyik változata spamküldő zombikká alakította át a megfertőzött gépeket, némelyikkel a hackerek szájtok ellen indítottak túlterheléses támadást. A listán előkelő helyre került még a Korgo, amely a felhasználó által begépelt szöveget rögzítette és elküldte a hackereknek, illetve a Bobox, amely szintén zombivá alakította a gépeket.