Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elfogták a Phatbot szerzőjét

2004.05.10. 14:11
Németország Baden-Württenberg tartományában, a német-svájci-francia hármashatár közelében fekvő Lörrach városában a hétvégén letartóztatták a Phatbot féregvírus készítőjét, jelentette be a német szövetségi bűnügyi nyomozóhivatal (LKA).
A hétvégén a német hatóságok két vírusírót tartóztattak le. Egy 18 éves diák és egy 21 éves munkanélküli férfi készítette az utóbbi idők három legveszélyesebb számítógépes vírusát (Sasser, Phatbot, Netsky.ac). Az érintettek elfogásához az ismeretségi körükből érkező tippek és az amerikai hatóságok információi vezettek. Németországban számítógépes szabotázsért öt év börtön is kiszabható.

A német-svájci-francia hármashatár közelében fekvő Lörrach városában élő 21 éves munkanélküli programozó beismerte, hogy további alsószászországi, hamburgi és bajor hackerekkel együttműködve készítette a később Phatbot-ra átnevezett Agobot trójai behatolóprogramot.

A Phatbot épített a Sasserre

A Waldshut-Tiengenben működő államügyészség szerint nincs nyoma annak, hogy a lörrachi fiatalember közvetlen kapcsolatban állt volna a Sasser féregvírus Alsószászországban letartóztatott 18 éves szerzőjével. A Phatbot programozója azonban arra használta a Sassert, hogy az segítse a saját kreatúrája terjedését.

Az ügyészség szerint a Phatbot képes az adatok rejtett eltulajdonítására, spam továbbítására illetve kívülállók számítógépét az összeomlásig bombázni lekérdezésekkel.

Elemzik az adatokat

A hatóságok jelenleg a 21 éves hackernél lefoglalt számos számítógépet és adathordozót elemzik. A nyomozók szerint a fiatalember 2003-ban már amerikai és brit cégeket támadott.

Az érintett cégek napokig internet nélkül vegetáltak, és több millió dolláros kárt szenvedtek. A gyanúsítottak Németországban szintén behatoltak több cég hálózatába.

Alábecsülte a következményeket

A Sasser vírus szerzőjén a szülei házában ütöttek rajta még pénteken. A nyomozók által lefoglalt bizonyítékok közé tartozik egy PC és több CD-lemez. A 18 éves diák a hétvégén vallomást tett, ezt követően szabadlábra helyezése mellett folyik ellene az eljárás.

"A vádlott kijelentette, hogy alulbecsülte tette következményeit" - idézte a news.ch hírügynökség Helmut Trentmann, a verdeni főügyész szavait. A Rothenburg városához tartozó Waffensen községben élő fiatalember a jelek szerint a szülei vállalkozásának forgalmát szerette volna növelni.

Lelkes amatőr

A számítógépek javításával foglalkozó család sarja magát "lelkes hobbi programozóként" jellemezte és egyszer informatikus szeretne lenni. A 18 éves diák számítógépén a nyomozók megtalálták a Sasser forráskódját.

A Sasser alkotója utáni hajszába bekapcsolódott az FBI és a CIA is. A féregvírus szerzőjét kezdetben az USA-ban, később Oroszországban sejtették a hatóságok, jelentette ki Michael Dickopf, a német informatikai biztonsági hivatal (BSI) szóvivője.

MS: az ítélet után fizetnek

A Sasser április végén bukkant fel, és rövid idő leforgása alatt világszerte számítógépek millióit fertőzte meg. A német bűnügyi nyomozóhivatal (LKA) szerint az amerikai Delta Airlines egy héttel ezelőtt arra kényszerült, hogy valamennyi hétvégi járatát törölje.

A Sasser alkotójához vezető információ a jelek szerint a diák környezetéből érkezett. A Microsoft a tettes elítélése után kívánja kifizetni a kitűzött negyedmillió dolláros (52,6 millió forintos) vérdíjat, jelentette ki Brad Smith, a szoftvercég alelnöke. A Microsoft a korábbi támadások nyomán ötmillió dolláros programot indított a vírusírók leleplezése érdekében.