Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Microsoft is keresi a vírus íróját

2004.01.30. 17:19
Azt követően, hogy az SCO Group az ellene támadó MyDoom féregvírus első változatának felbukkanásakor negyedmillió dolláros jutalmat ajánlott fel a vírus szerzőjének elfogásához vezető információkért, a Microsoft is hasonló lépésre szánta el magát. A Kaspersky Labs szerint orosz földön indult útjára a vírus.
Mivel a vírus Mydoom.B nevet viselő új változata már nem csak az SCO, de a Microsoft szerverei ellen is globális DoS támadást szervez, a redmondi szoftvercég szintén negyedmillió dollárt ajánlott fel a szerző kézre kerítése érdekében. Beszámolók szerint csütörtök óta az új Mydoom változat is komoly fertőzéshullámot váltott ki. Ez a vírus azonban február elején már nem csak az SCO, hanem a Microsoft ellen is DoS-támadásra készül.

Kriminális támadás

Emiatt a Microsoft kész akár 250 ezer dollárral honorálni a vírus szerzőjének elfogásához vezető információkat. "A Mydoom.B féregvírus kriminális támadás. A fő célja az, hogy megzavarja a számítógépek felhasználóit, miközben azt is megakadályozza, hogy elérjék az antivírus információkat és más fontos oldalakat" - idézte a TechWeb Brad Smith, a szoftvercég alelnökének szavait

A Microsoft már 2003 novemberében megalapította a vírusellenes fejpénz (Anti-Virus-Reward) programot, melynek segítségével világszerte támogatják a féregvírusok elterjesztéséért felelős személyek utáni hajszát.

A Blaster szerzője nincs még meg

A program létrehozásához a végső lökést a Blaster féregvírus adta, amely 2003 augusztusában a Windows egyik biztonsági résén át támadva számos számítógépet megfertőzött, és ezek egyesített erejét a www.windowsupdate.com internetes cím elleni DoS-támadásra használta.

A Blaster írójának fejére szintén negyedmillió dolláros díjat tűztek ki, de a hajsza mindeddig nem vezetett eredményre. A kezdeményezés az alapításakor 5 millió dolláros támogatást kapott, és a Microsoft bejelentette, hogy szorosabban együttműködik az FBI-jal, a titkosszolgálatokkal és az Interpollal.

Orosz lehet a Mydoom?

A Mydoom féregvírust valószínűleg Oroszország területén eresztették szabadjára. Ez első fertőzött emaileket ugyanis orosz szolgáltatók szerverei továbbították, közölte pénteketn az orosz Kaspersky Labs vírusvédelmi cég.

Közleményük alapján 80 százalék lehet annak az esélye, hogy a vírust oroszok készítették. Fennáll viszont annak lehetősége, hogy a szerző valójában teljesen más ország polgára, és csak a nyomokat kívánta összezavarni, közölte a Kaspersky.

Oroszország már fél éve a számítógépes vírusok valóságos tárházává vált. A Mydoom a legnagyobb járvánnyá nőtte ki magát, de a jelenleg keringő fontosabb vírusok közül kettő Oroszországból származik.