Mátyás
-6 °C
1 °C

Beszámoltatta a Microsoftot az FBI

2001.12.22. 23:38
A Microsoft legújabb fejlesztésű operációs rendszere, a Windows XP csütörtökön nyilvánosságra hozott hibája miatt mozgásba lendült az amerikai kormányhivatalok gépezete. A szövetségi nyomozóhivatal (FBI) és a szövetségi kormány képviselői kapcsolatba léptek a redmondi szoftverkonszernnel, mert a következő napokban további Denial of Service (DoS) támadásoktól tartanak.
A Nando Times egyik beszámolója szerint az FBI konferenciakapcsolást hozott létre a Microsofttal, és beszámolót kért az aktuális helyzetről. Ennek során mindenekelőtt az új biztonsági szoftverjavítás megbízhatóságát vitatták meg. A Microsoft "igen hatékonynak" nevezte a javítóállományt.

Az amerikai hivatalok a biztonsági rés nyilvánosságra kerülése nyomán az ünnepek alatt fokozott DoS aktivitásra számítanak. Az FBI információi szerint mindenekelőtt a védelmi minisztérium szerverei állnak a támadások célkeresztjében.

A Microsoft a weboldalán csütörtökön hozott nyilvánosságra egy javítást, amely lezárja a Windows XP operációs rendszer több biztonsági hibáját. A szoftvercég biztonsági kérdésekben illetékes munkatársa, Scott Culp komoly hiányosságnak nevezte a rést.

Ennek révén a behatolók bármikor átvehetik a Windows XP irányítását, amikor a gép az internetre kapcsolódik. Független szakértők a rést öt héttel ezelőtt fedezték fel, és hozták a Microsoft tudomására. Az új operációs rendszert október végén dobták piacra.

A támadásoknál kihasználható az Universal Plug-and-Play értelmezési hibája. Egy tártúlcsordulást követően lehetséges tetszőleges kódot becsempészni a gépre, és átvenni felette az irányítást. Egy másik hiba következtében lebénítható az XP, sőt a gép zombiként felhasználható egy másik szervert lerohanó DoS támadásnál.