Ágnes
2 °C
11 °C

A Microsoft megmutatná forráskódjait

2001.12.03. 19:21
A Microsoft reményei szerint fordulat következhet be a Bundestag következő generációs operációs rendszerének kiválasztásáról folyó vitában. A redmondi szoftvercég hajlandónak mutatkozik arra, hogy a német illetékesek tanulmányozzák a Windows 2000 forráskódját. Az osztrák belügyminisztérium eközben a Windows XP kódját vizsgálhatja.
Hogy a Linux alkalmazását megakadályozza a német parlament számítógépein, a Microsoft különös lépésre szánta el magát. A Windows 2000 operációs rendszer iránti bizalom erősítésére felajánlotta a Bundestag elnökségének, a szövetségi belügyminisztériumnak és a hónapok óta vizsgálódó parlamenti bizottságnak (Kommission für Informations- und Kommunikationstechnik), hogy bepillanthatnak a féltve őrzött forráskódba.

A német parlament is megnézhetné a kódot

A forráskód rendelkezésre bocsátásában nincs ebben semmi különös, hiszen a vezető informatikai vállalatok már évek óta hozzáférnek. Az Enterprise Source Licensing Program (ESLP) keretében ezen kívül a nagy ügyfelek is automatikusan hozzájutnak a forráskód ingyenes licencéhez.

A Microsoft számára akkor vált vérre menő vitává a Bundestag több ezer számítógépének szoftverrel ellátása, amikor kiderült, hogy kiadták a megbízást a Linuxra átállás lehetőségeit vizsgáló tanulmány elkészítésére.

Elsőként az osztrák kormány vizsgálja az XP forrását

Az osztrák belügyminisztérium (BMI) az első kormányzati intézmény Európában, mely bepillantást nyerhet a Windows XP forráskódjába. A Shared-Source kezdeményezés keretében a minisztérium a "polgárok biztonságának növelése érdekében" vizsgálja meg az operációs rendszer forráskódját.

A Shared-Source kezdeményezés célja, hogy a Microsoft az átláthatósággal növelje a bizalmat a termékei iránt. Akadémiai intézetek már több mint 10 éve kutatási és képzési célból bepillantást nyerhetnek a legelterjedtebb programok forráskódjába. Világszerte jelenleg 30 ország több mint 120 egyeteme használja ezt a lehetőséget, Ausztriában két egyetem szerezte meg a forráskódok kutatásának licencét.

Gyártók és ügyfelek is megnézhetik a kódot

A nagy hardvergyártók és más partnercégek szintén hozzáférhetnek a Microsoft programok forráskódjához. Az osztrák belügyminisztérium lesz az első kormányzati intézmény Európában, mely csatlakozhat a kezdeményezéshez.

A minisztérium a Windows XP forráskódjának vizsgálatától a hálózati és informatikai alkalmazások biztonsági kérdéseinek jobb kezelhetőségét reméli. Ezen kívül a forráskód ismeretében javítani kívánják a BMI infrastruktúráját, hogy eredményesebben küzdhessenek a szervezett bűnözés ellen.