Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Bin Laden a Windows XP-ben?

2001.12.19. 16:33
Az al-Kaida terrorszervezet egyik letartóztatott indiai tagja azt állítja, hogy az iszlám szélsőségesek programozóként a Microsofthoz is beszivárogtak, és hibákat, hátsó ajtókat építettek a Windows XP operációs rendszer forráskódjába. A Microsoft bizarrnak tartja a feltételezést.
A 25 éves Mohammad Afroze Abdul Razzak-ot október 2-án tartóztatta le a mumbai rendőrség, azzal gyanúsítják hogy az al-Kaida kötelékében részt vett indiai, brit és ausztrál célpontok elleni terrorista merényletek kitervelésében. Ezt ő sem tagadja, sőt számos meghökkentő részlettel szolgált rendőrségi tanúvallomása során.

A Mumbai egyik szegénynegyedéből származó Afroze az Egyesült Államokban és Ausztráliában pilótakiképzésben részesült, és saját állítása szerint tagja volt a szeptember 11-én londoni célpontok elleni repülőgépes merényletre készülő terrorista sejtnek is. A csapat állítólag a Tower Bridge-be vagy a brit parlamentbe vezetett volna utasszállító gépet az amerikai forgatókönyv szerint. A brit hírszerzés cáfolta, hogy tudomása lett volna a tervről, vagy megakadályozta volna azt.

Afroze a rendőrségi kihallgatás során azt állította, hogy az al-Kaida-hálózat programozó tudással rendelkező tagjai alkalmazottként a Microsoft fejlesztőcsapatába is beszivárogtak, sőt részt vettek a Windows XP operációs rendszer kifejlesztésében - azzal a szándékkal, hogy a kódba hibákat és hátsó ajtókat építsenek.

A Microsoft szóvivője bizarrnak nevezte az állítást, és kizártnak tartotta, hogy ne derült volna fény a manipulációra a fejlesztési folyamat során. A letartóztatott terrorista azonban feltűnően jól informáltnak tűnik az al-Kaida tevékenységét illetően: a kihallgatások során az indiai parlament elleni terrortámadást is előrejelezte, amely december 13-án be is következett.