Auguszta
-3 °C
2 °C

Megkerülhető jelszavas védelem az Excelben

2001.12.19. 12:41
A Microsoft Office csomaghoz tartozó Excel táblázatkezelő komoly biztonsági hibájáról számolt be a der Standard. A jelszóval védett rejtett mezőket illetéktelenek is megismerhetik, ha a teljes táblázatot kijelölik és átmásolják egy másik üres dokumentumba.
Az Excelben létezik az a lehetőség, hogy egy táblázat bizonyos részleteit elrejtsék. Ez például jól jöhet egy bemutatónál, amikor a táblázatból a bizalmas adatokat különben ki lehetne olvasni. Megvan arra is a lehetőség, hogy az anyag jogos tulajdonosa a táblázat egyes területeit elrejtse, majd a dokumentumot jelszóval védje le.

Kopipészt ellen nincs védelem

A táblázatkezelővel elrejtett területek azonban mégsem védettek. Beszámolók szerint gyorsabban meg lehet jeleníteni a titkosított területet, mint ameddig az elrejtése és jelszóval levédése tart.

A titkosítás megkerüléséhez nem kell számítógépes zseninek lenni. Elég a táblázat teljes tartalmát a "Mindent kijelöl" és "Másolás" parancsokkal megragadni, és egy új fájlba átvinni. Ott a "Beillesztés" és a "Felfedés" parancsokkal a védett cellák is láthatóvá tehetők.

A Microsoft szerint másra szánták

A Microsoft szerint viszont egyáltalán nincs szó biztonsági résről. Ezt a funkciót soha nem szánták biztonságos titkosítási módszernek, a felhasználók részéről félreértésről van szó. Az Excel helpjében a hozzáférés korlátozásáról az "Egyedi munkalap megtekintésének és szerkesztésének korlátozása" címszó alatt olvashatunk.