Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A focivébére invitál a féregvírus

2005.05.04. 14:38
A Sober.P német változata a FIFA nevében azt hazudja, hogy a felhasználó jegyet nyert a focivébére. A trükknek sokan bedőlnek, és vesztükre megpróbálják elolvasni a csatolt állományt.
A német futballrajongók ezekben a napokban trükkös féregvírus miatt téphetik a hajukat. A Sober.P féregvírus a nemzetközi futballszövetség (FIFA) nevét használó hamis emailhez csatolva érkezik.

A levél előadja, hogy a felhasználó magáénak tudhat néhányat a 2006-os futball-világbajnokság hatvannégy mérkőzésére kisorsolt jegyek közül. A további teendőkről a nyertes a csatolt állomány megnyitása után olvashat. Ebben viszont a nyereményigénylés helyett a vírus tartózkodik.

Először örülnek

A vírus készítői számolhattak azzal, hogy sok fociőrült örömteli eseményként éli meg az ilyen üzenet beérkezését, hiszen a vébére szóló jegyekből a rendkívüli érdeklődés miatt sokat sorsolás útján értékesítenek.

A vébé szervezőbizottsága természetesen elhatárolta magát a vírustól, sőt maga is figyelmeztetést adott ki a Ticket@fifa.de és Gewinn@fifa.de feladókkal érkező levelekkel kapcsolatban.

A Sober.P hétfő esti felbukkanása után a veszélyre idejében figyelmeztetett több antivírus cég is. A szerdai vírusstatisztikák szerint sok futballrajongó mégsem tudott ellenállni a kísértésnek. Reggel 8 és 14 óra között csak Ausztriában kereken 51 ezer fertőzött levelet regisztráltak, közölte az Ikarus informatikai biztonsági cég.

Döglődnek a szerverek

Időközben kedden célzott vírustámadás bénította le a németországi vébé szervezőbizottságának több szerverét. A nap folyamán időközönként lehetetlen volt emaileket küldeni és fogadni, mivel a rendszert több százezer üzenet tömítette el.

Hétfőtől zajlik a vébéjegyek elővételének második köre, de azt a támadás nem érintette, idézte az APA hírügynökség Gerd Graus, a bizottság szóvivőjének szavait.

Csencselés a jegyekkel

Néhány nappal ezelőtt a vébé szervezőbizottsága arra kényszerült, hogy felhívja a figyelmet a jövő évi rendezvénysorozatra szóló jegyek internetes kereskedelmének veszélyeire. A bizottság alelnöke, Horst R. Schmidt arra emlékeztetett, hogy a személyhez kötött jegyeket nem lehet egyszerűen másnak átadni, és a vevő adott esetben még a stadionba sem juthat be. Az Ebay eközben bejelentette, hogy nem kívánja korlátozni a jegyekkel folyó kereskedést.

Az aukciós szájt közleményében utal arra, hogy mindent megtesz az eladók és a vásárlók megfelelő tájékoztatásáért. A jegyek másodlagos piaca viszont aláásná a (mások által többször kritizált) biztonsági előírásokat, fejtegette ezzel szemben Schmidt. Április közepén értesítették az első jegyeladási kör nyerteseit, és az Ebayen nevetségesen magas áron bukkantak fel vébé-belépőjegyek, mondta a szervezőbizottság alelnöke.

Kezdődik az őrület

Éppen a rajongók érdekében a jegyek ára 35 eurónál kezdődik, a legdrágább döntős jegyek pedig 600 euróba kerülnek. Az Ebayen viszont sima negyeddöntőre már 800 és 1000 eurós ajánlatokat is látni.

A szervezőbizottság a panaszkodáson túl a jogi lépések lehetőségeit is mérlegeli. Ugyanis Schmidt szerint azok, akik most az eladásokat szervezik, nem is rendelkeznek a nekik kioszott jegyek továbbadásának jogával.

Mindent egyenként engedélyeznek

Az általános üzleti feltételek szerint az átruházáshoz minden egyes esetben a szervezőbizottság egedélye kell. Sportjogi szakértők szerint erősen aggályos ilyen korlátozásokat kikötni.

Az Ebay sajnálattal vette tudomásul, hogy zátonyra futottak a FIFA-val folytatott tárgyalásai. Az együttműködés lehetővé tette volna, hogy a jegyekre vonatkozó aukciókat közvetlenül a német futballszövetség rendszere regisztrálja.