Auguszta
-3 °C
2 °C

Német rendőrségi vincseszterek az Ebayen

2005.04.04. 13:46
A noteszgéphez hozzáférő támadó jelszóval zárolhatja a merevlemezt, gyakorlatilag végleg kizárva a jogos tulajdonost. Németországban eközben Brandenburg tartomány rendőrségének egyik merevlemeze törlés nélkül került fel az Ebay-re.
A legtöbb noteszgépben a merevlemez jelszóval védhető a jogtalan hozzáférések ellen. Ha nincs meg a jelszó, semmilyen adat nem szedhető le róla még ha másik számítógépbe építik, akkor sem.

Ez a védelmi funkció mára már hozzátartozik szinte minden 3,5 collos ATA merevlemez felszereltségéhez. A jelszó viszont egyúttal komoly biztonsági kockázatot is jelent, írta a heise.de híroldal.

Nem igazán törhető

Az úgynevezett ATA Security Feature Set (ATA biztonsági beállítások) funkció segítségével a támadó jelszóval zárolhatja a merevlemezt, kizárva így a jogos tulajdonost.

Házi eszközökkel a jelszavas védelem nem törhető fel, mivel 32 bájt hosszú kódról van szó. Az adatmentő cégek képesek megkerülni a jelszót, de ez a beavatkozás rendszerint többe kerül, mint egy új merevlemez. A lezárt lemez így a tulajdonos számára gazdaságilag totálkáros.

A német c't számítástechnikai szaklap a most megjelent számához járó CD-n olyan programot tesz közzé, amely a visszaélések elleni elővigyázatosságból zárolja az ATA-merevlemezek biztonsági funkcióit.

Ebayen landolt a rendőrségi merevlemez

A Der Spiegel információi szerint egy potsdami egyetemista az Ebayen 20 euróért jutott hozzá a brandenburgi rendőrség egyik kimustrált merevlemezéhez. Nagy megdöbbenésére az adathordozón titkos adatok garmadáját találta.

A lap megkereste a tartomány belügyminisztériumát, ahol megdöbbenve értesültek a 20 GB-os lemezen maradt adatokról. A különleges helyzetek, például túszejtések esetén hatályba lépő riadótervekről és a válságstábok összetételéről rossz esetben bárki tudomást szerezhetett volna.

Kell a bevétel

Egyelőre nincs magyarázat arra, hogyan kerülhetett árverésre a merevlemez. A rendőrség munkacsoportot hívott össze ennek tisztázására, jelentette ki Dorothee Stacke, a tárca szóvivője.

A bizalmas adatok tárolását szolgáló adathordozók értékesítése immár mindennapos Brandenburgban. 2004 végéig a nyomozók kiszolgált számítógépeinek merevlemezét kivétel nélkül bezúzták. Így a tárolt adatokat még számítógépes szakértők sem tudták volna helyreállítani.

Január óta a lemezek tartalmát a belügyi tárcánál különleges eljárással törlik, majd pedig értékesítik. A bevételek a tartományi költségvetést gyarapítják.

Hibáztak a titokszolgák

Dorothee Stacke szavai szerint a törlési eljárást megbízhatónak minősítették. Az ezzel foglalkozó cégre pedig rábízzák a belügyi adatoknál sokkal titkosabb információk megsemmisítését is. A potsdami székhelyű minisztériumból különben évente 800-1200 kimustrált merevlemez kerül ki.

Még komolyabb adatvesztési ügybe keveredett néhány évvel ezelőtt a thüringiai belügyminisztérium. Ott a nemzetbiztonsági feladatokat ellátó Verfassungsschutz számítógépeit dézsmálták meg, mialatt azokat a minisztérium költözése idején egy garázsban tárolták.

Azokon a lemezeken többek közt a titkosszolgák neonáci körökben ténykedő informátorainak neve is megtalálható volt. A potsdami rendőrség kizárta, hogy a most óvatlanul kikerült belügyi merevlemezen hasonló titkos információk lettek volna.