Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Hátulról kibontható az XP fájlrendszere

2005.03.07. 12:43
Az orosz Elcomsoft szoftvercég újfent különleges programmal hallat magáról. Az új változatában megjelenő "fejlett EFS adatmentés" fantázianevű alkalmazás a Windows XP fájlrendszerének titkosítását töri fel.
Mostanáig a Windows XP titkosított fájlrendszere (Encrypted File System, EFS) biztonságosnak számított. Az orosz ElcomSoft fejlesztőcég Advanced EFS Data Recovery (AEFSDR) alkalmazásának 3-as verziójának megjelenése után viszont ez alighanem változni fog.

A szoftver korábbi változata már egy ideje lehetővé teszi a Windows 2000 alatt EFS-sel védett fájlok visszafejtését. Az ElcomSoft bejelentése szerint az új változat az XP és a Windows Server 2003 fájlrendszerét is képes lesz kezelni.

Sérült vagy lopott rendszerek

Az Elcomsoft szerint az AEFSDR fő alkalmazási területe a sérült Windows-rendszerek EFS-titkosított fájljainak megmentése. Ehhez a program a rendszerfájlokban EFS tanúsítványokat keres. A kulcsnak legalább sérülten meg kell lennie az EFS feltöréséhez, hangsúlyozza az Elcomsoft.

Az alkalmazást viszont például a noteszgépet lopó tolvaj arra is felhasználhatja, hogy adatokat bányásszon a gépről, emlékeztet a heise.de híroldal.

Az AEFSDR magáncélra 99 dollárért kapható, a kereskedelmi felhasználásért a fejlesztőcég 199 dollárt kér. Az Elcomsoft letölthetővé tette az új AEFSDR demóváltozatát is, ez azonban csak a fájlok első 512 bájtját hajlandó kiolvasni.

Az Adobe-affér

Az orosz szoftvercég néhány évvel ezelőtt azzal került a címlapokra, hogy az eBook másolásvédelmének eltávolítása miatt jogi nézeteltérésük támadt az Adobe-al. Az amerikai cég az amerikai másolásvédelmi jogszabály (DMCA) megsértését rótta fel az Elcomsoftnak.

A huzavona a csúcspontját azzal érte el, amikor Dimitrij Szkljarov programozót 2001-ben a Def Con Nine hackertalálkozón tartott előadását követően letartóztatta az FBI. A Szkljarov elleni vádakat később ejtették, az Elcomsoftot pedig 2002 végén felmentették a DMCA megsértésének vádja alól.