Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Önmegsemmisítő chipek a tolvajok ellen?

2002.01.22. 15:09
Az önmegsemmisítő chipek puszta létükkel elriaszthatnák a tolvajokat attól, hogy mobiltelefonokat vagy laptop számítógépeket tulajdonítsanak el. A kutatók ötletét az adta, amikor a szilícium gadolíniumnitrát jelenlétében felrobbant, amint egy gyémánthegyű eszközzel megsértették a felszínét.
Már egészen kevés gadolíniumnitrát elegendő ahhoz, hogy ezzel az eljárással elektronikai eszközökben ellenőrzött és megfordíthatatlan pusztítás menjen végbe. Az újítást a New Scientist beszámolója szerint a Kalifornia egyetem San Diego-i munkatársai dolgozták ki.

Ha egy mobiltelefont vagy laptopot egy ilyen chippel szerelnek fel, távirányítással használhatatlanná lehet tenni. Sikerült kimutatni, hogy ez az anyag gombnyomásra képes robbanni - jelentette ki Michael Sailor, a kutatócsoport tagja.

Szúróláng

A célzott robbanások mellett apró szúróláng is keletkezik a készülékben. Mivel a szilícium és a gadolínium könnyen reakcióba lépnek, a chipek megsemmisítéséhez elegendő egy gyenge elektromos impulzus.

A két elem reakciókészségét a kutatók arra is felhasználták, hogy mikroszkopikus gépezetek számára egyfajta rakétameghajtást alakítsanak ki. A kutatócsoport ezen a téren is beszámolhatott az első sikerekről.

Az új eljárás további alkalmazása a kémiai analízisben elképzelhető, amikor például mérgező anyagok jelenlétét kell megállapítani. A vizsgálandó anyagot összekeverik a rendkívül tiszta lánggal égő szilícium-gadolínium eleggyel, és a vizsgálat a láng színképének elemzésével történik.

Figyel magára a szirénázó noteszgép

Speciálisan a notebook számítógépek lopásvédelmére mozgásérzékelővel egybeépített különleges PC kártyát fejlesztett ki a Caveo. Ha az Anti-Theft kártyával ellátott noteszgépet megmozdítják, halk figyelmeztető hangot hallat. A következő figyelmeztetésre akkor kerül sor, ha a noteszgépet kiviszik az előre meghatározott területről. Hogy a tulajdonos át tudja vinni más helységekbe a számítógépét, egy négyjegyű kóddal kell magát azonosítania.

Ha ezt a kódot nem ütik be, a kártya azt feltételezi, hogy éppen lopják a számítógépet és szirénázni kezd. Egyidejűleg a számítógépen valamennyi jelszót kóddal védi le. Ha éppen be van kapcsolva, a gép újraindul, és a kártya egy 16 jegyű belépő kódot követel.

A tulajdonos több lehetőség közül választhat, mikor aktivizálja magát az Anti-Theft kártya. Az azonosító kódot a gép bekapcsolásakor, a képernyővédő alatt vagy a hibernált állapot végén is kérheti. A beépített áramforrással és hangszóróval rendelkező integrált egység szöveges üzeneteket is képes közvetíteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!