Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Önmegsemmisítő chipek a tolvajok ellen?

2002.01.22. 15:09
Az önmegsemmisítő chipek puszta létükkel elriaszthatnák a tolvajokat attól, hogy mobiltelefonokat vagy laptop számítógépeket tulajdonítsanak el. A kutatók ötletét az adta, amikor a szilícium gadolíniumnitrát jelenlétében felrobbant, amint egy gyémánthegyű eszközzel megsértették a felszínét.
Már egészen kevés gadolíniumnitrát elegendő ahhoz, hogy ezzel az eljárással elektronikai eszközökben ellenőrzött és megfordíthatatlan pusztítás menjen végbe. Az újítást a New Scientist beszámolója szerint a Kalifornia egyetem San Diego-i munkatársai dolgozták ki.

Ha egy mobiltelefont vagy laptopot egy ilyen chippel szerelnek fel, távirányítással használhatatlanná lehet tenni. Sikerült kimutatni, hogy ez az anyag gombnyomásra képes robbanni - jelentette ki Michael Sailor, a kutatócsoport tagja.

Szúróláng

A célzott robbanások mellett apró szúróláng is keletkezik a készülékben. Mivel a szilícium és a gadolínium könnyen reakcióba lépnek, a chipek megsemmisítéséhez elegendő egy gyenge elektromos impulzus.

A két elem reakciókészségét a kutatók arra is felhasználták, hogy mikroszkopikus gépezetek számára egyfajta rakétameghajtást alakítsanak ki. A kutatócsoport ezen a téren is beszámolhatott az első sikerekről.

Az új eljárás további alkalmazása a kémiai analízisben elképzelhető, amikor például mérgező anyagok jelenlétét kell megállapítani. A vizsgálandó anyagot összekeverik a rendkívül tiszta lánggal égő szilícium-gadolínium eleggyel, és a vizsgálat a láng színképének elemzésével történik.

Figyel magára a szirénázó noteszgép

Speciálisan a notebook számítógépek lopásvédelmére mozgásérzékelővel egybeépített különleges PC kártyát fejlesztett ki a Caveo. Ha az Anti-Theft kártyával ellátott noteszgépet megmozdítják, halk figyelmeztető hangot hallat. A következő figyelmeztetésre akkor kerül sor, ha a noteszgépet kiviszik az előre meghatározott területről. Hogy a tulajdonos át tudja vinni más helységekbe a számítógépét, egy négyjegyű kóddal kell magát azonosítania.

Ha ezt a kódot nem ütik be, a kártya azt feltételezi, hogy éppen lopják a számítógépet és szirénázni kezd. Egyidejűleg a számítógépen valamennyi jelszót kóddal védi le. Ha éppen be van kapcsolva, a gép újraindul, és a kártya egy 16 jegyű belépő kódot követel.

A tulajdonos több lehetőség közül választhat, mikor aktivizálja magát az Anti-Theft kártya. Az azonosító kódot a gép bekapcsolásakor, a képernyővédő alatt vagy a hibernált állapot végén is kérheti. A beépített áramforrással és hangszóróval rendelkező integrált egység szöveges üzeneteket is képes közvetíteni.