Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

SMS-bombával a telefontolvajok ellen

2001.09.05. 09:49
Az amszterdami rendőrség kreatív akciócsoportja kifejlesztett egy szöveges üzenetet, amellyel sikeresen felezték le a mobiltelefon-lopások számát.
A holland hatóságok megfeszített agyalás helyett vélhetően lazán hátradőlve tekerték a brilliáns ötletet, amelyet az igazságügyi minisztérium 40 ezer guildennel (kb. 4,5 millió forint) jutalmazott. A szaporodó lopásokat egy gyakorlatilag minimális előállítású költségű technológiával sikerült megfékezniük.

A rendőrök márciustól kezdődően egy lényegretörő üzenetet küldtek a lopott mobiltelefonokra, amely így szólt: "Ez a készülék lopott, megvásárlása vagy eladása bűncselekmény. A rendőrség".

Hatásos belépő

A lopott készülékek száma drasztikusan csökkent, az üzenetek hatására már nem divat annyira a telefonbiznisz, közölte Cees Rameau, az Amsterdam-Amstelland rendőrség szóvivője. Míg idén januárban 482 utcai rablásról és 339 ellopott készülékről ékrezett bejelentés, júliusban mindössze 255 rablás történt, és 186 mobiltelefont húztak el.

Tény, hogy nyáron tradicionálisan nincs szezonja az utcai rablásnak, az eltűnt telefonok száma a rendőrség szerint mindenképpen a kampánynak köszönhető, nyilatkozta a nyereményt széles mosollyal szorongató tisztviselő.

Rappel a lopások ellen

A megrázó üzenetek mellett az amszterdami zsaruk több fronton támadták a pitiáner tolvajokat. A küzdelem részeként tömegközlekedési eszközökön és iskolák környékén osztogattak oktató célzatú szórolapokat. A harcba bevontak két holland rappert is, akik az intenzív mobilhasználó és gyakran tolvajok áldozatául eső diákok iskoláit turnézták körbe "telefonvédő" dalukkal.

Az emberek jobban odafigyelnek a telefonjaikra, kevesebbet használják nyilvános, nagyobb tömegeket vonzó helyeken, például pályaudvarokon, állítja Rameau.

A holland rendőrség egy gröningeni erőszak elleni műsorral fellépő csoport és a hágai szomszédfigyelő projekt kifejlesztői elől nyúlták le az évente kiosztott 40 ezer guildenes Hein Roethofprijs nevű díjat.