Eleonóra
-1 °C
2 °C

Életjeleket ad a mobiltelefon

2001.02.19. 14:58
A mobiltelefon képes lehet közvetíteni tulajdonosa pulzus- és légzésszámát - jelentették be a Bell Labs New Jersey-ben dolgozó kutatói. A életjeleket a készülék akkor is továbbíthatja, ha az érintett személy nem képes fogadni a hívást, mert eszméletlenül fekszik földrengés vagy más katasztrófa áldozataként.
A Victor Lubecke és Olga Boric-Lubecke házaspár vezette kutatócsoport felfedezte, hogy a mobiltelefon antennája által kibocsátott mikrohullámok részben visszaverődnek a készüléket használó személy mellkasáról, szívéről és tüdejéről.

A mobiltelefon képes lehet közvetíteni tulajdonosa pulzus- és légzésszámát
Mivel ezek a belső szervek mozgásban vannak, a visszavert sugárzás kismértékű Doppler-eltolódást szenved. A lélegzetvétel alatt a táguló tüdő a visszaverődési út csökkenése miatt növeli a frekvenciát, kilégzéskor pedig csökkenti. A változás igen csekély, mindössze egy az egymilliárdhoz arányú.

A Lucent Technologies-hez tartozó Bell Labs most azon dolgozik, hogy a módosított mobilkészülékek képesek legyenek érzékelni az antenna által felfogott visszavert sugárzás Doppler-eltolódását. A telefon ezt az információt aztán továbbíthatja a bázisállomásra, ahol a jel végleges feldolgozásával kiértékelik az érintett személyről érkező életjeleket. Itt nagyon alacsony frekvenciájú jelekről van szó, amit könnyen meg lehet különböztetni a beszédhangtól - mondta Victor Lubecke a New Scientist magazin riporterének.

A visszavert jelek pontos érzékeléséhez a készüléket néhány másodpercig nyugalmi állapotban kell tartani. Az életjelek továbbításához a telefonnak be kell kapcsolva lennie, de nem szükséges fogadni a hívást. Ez így együtt jóformán csak akkor fordul elő, ha a tulajdonos beszorult valahová vagy eszméletlen. A Bell Labs kutató szerint az eljárást orvosi távdiagnózishoz is fel lehet használni.

A mobilhálózatok és készülékek jelenleg az interferencia okozta jeleket zajként érzékelik, és lehetőség szerint kiiktatják. Az új rendszer működéséhez a különleges telefonokon kívül arra is szükség lesz, hogy a gyenge jeleket a hálózat megőrizze és értelmezze - mondta Lubecke. Ez egyébként egy szoftverfrissítéssel megoldható.

A mellkas mozgása meglepően egyszerűen érzékelhető, a szívveréssel együtt. Később elképzelhető, hogy a szívverés erősségét is mérni tudják. Más kutatók szerint a szívet vizsgáló eljárás nem hozhat megfelelő pontosságot. Alan Preece, aki a Bristol egyetemen a mobiltelefonok élettani hatásait kutatja, úgy véli: a szívverés által keltett jel annyira gyenge, hogy elveszik a hordozójelben.