Árpád
-2 °C
3 °C

Mobil-etikett

2000.04.06. 15:40
Mobiltelefonunk csöngésének és hangerejének megválasztása létfontosságú kérdés lehet. Két éve egy német kocsmában a feldühödött vendégek sörösüveggel vertek agyon egy üzletembert, aki nem volt hajlandó lehalkítani vagy kikapcsolni telefonját. Egy szemtanú később elmondta a rendőröknek, hogy a készülék nemcsak rettentő hangosra volt állítva, de ráadásul rendkívül idegesítő dallamot játszva csöngött.

Ne a Für Elise-t
Ha mobiltelefonunk ötös erősségre állítva a Für Elise-t játssza, és testi épségünket nem védi maroklőfegyver vagy staffordshire terrier, érdemes megfogadnunk az illemtanárok tanácsait. Szerintük érdemes egyéni csöngést választanunk, azonban ne állítsuk túl hangosra a készüléket. Ha süketek vagyunk, inkább szerezzünk headsetet, ezzel a táskában való riadt kotorászást is megspóroljuk. Persze ennek a megoldásnak is vannak hátrányai: a nyílt utcán szélesen gesztikuláló, magukban beszélő emberek közveszélyesnek, de mindenképpen flúgosnak tűnnek a járókelők számára.

Jó megoldás a kommunikáció diszkrét intézésére az SMS-küldés. Unalmas értekezleteken az asztal alatt küldött üzenetekkel megszervezhetjük esti programunkat; csak arra figyeljünk, hogy telefonunk ne csipogjon minden egyes billentyű lenyomásakor. Ezt a funkciót egyébként is érdemes kikapcsolni, mivel egyedül arra alkalmas, hogy őrületbe kergesse embertársainkat.

Kapcsoljuk ki!

A mobiltelefon megzavarhatja a műszereket a kórházakban és repülőgépeken. Illik kikapcsolni a telefont templomban, moziban és színházban. Nem illendő telefonbeszélgetést folytatni étteremben, buszon és vonaton sem.

Minden telefonnak van billentyűzet-lezáró funkciója, melyet érdemes használnunk, ha zsebrevágjuk a készüléket. Szinte minden mobiltulajdonossal megesett már, hogy véletlenül lenyomott gombokkal tudtán kívül felhívott valakit - csúcsidőben az ilyesmi rengeteg pénzbe kerül. Nem is beszélve arról, hogy a hívott fél - adott esetben imádott főnökünk - remekül hallhatja, milyen kedves megjegyzéseket teszünk rá távollétében.

A mobiltelefonok használatát számos helyen tiltják, a valódi megoldás azonban csak a térerő blokkolása lehet, mivel mindig vannak feledékeny felhasználók, akik kétségbeesetten próbálják elhallgattatni a sipákoló készüléket a moziban ülve. Kevin Spacey be is szólt annak a színházlátogatónak, akinek megszólalt a telefonja a ,,The Iceman Cometh" londoni előadásán. ,,Mondja meg neki, hogy nem érünk rá" - morgott szerepéből kiesve Spacey. A mobiltelefonokat leárnyékoló Faraday-kalicka kiépítése azonban költséges befektetés, így egyelőre csak néhány amerikai moziban használják.

Az angol St Bartholomew's School Newburyben pénzbüntetést vezetett be: ha egy diáknak megszólal órán a telefonja, öt fontot kell fizetnie, melyet jótékony célra fordítanak. Az iskola 1700 diákja 30 százalékának van mobilja, az igazgató szerint azonban nem tilthatják be a készülékek használatát, mivel a szülők így azonnal kapcsolatba léphetnek gyerekükkel.

"Nincs hálózat"

Sok neve van a készüléknek, amely maga körül 15-20 méteres körzetben lehetetlenné teszi a mobiltelefonok használatát. A mobiltelefonokat zavaró adó használatát Japánban engedélyezik, üléstermek, éttermek és börtönök nyugalmát biztosítják vele. A nyilvános távközlés megzavarása más országokban ugyan tilos, sőt a készülék puszta birtoklása is büntetendő, mégis sok német és osztrák étterem blokkolja láthatatlanul a kedves vendégek bunkofónját. Így a bekapcsolva hagyott telefonok is garantáltan csöndben maradnak. A "Handy-Blocker" a telefon és a legközelebbi átjátszótorony közti kommunikációt zavarja. A rádióhullámokból szőtt tűzfal teljesen megszakítja a kapcsolatot, a kijelzőn annyi jelenik meg: nincs hálózat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?