Mobil-etikett

2000.04.06. 15:40
Mobiltelefonunk csöngésének és hangerejének megválasztása létfontosságú kérdés lehet. Két éve egy német kocsmában a feldühödött vendégek sörösüveggel vertek agyon egy üzletembert, aki nem volt hajlandó lehalkítani vagy kikapcsolni telefonját. Egy szemtanú később elmondta a rendőröknek, hogy a készülék nemcsak rettentő hangosra volt állítva, de ráadásul rendkívül idegesítő dallamot játszva csöngött.

Ne a Für Elise-t
Ha mobiltelefonunk ötös erősségre állítva a Für Elise-t játssza, és testi épségünket nem védi maroklőfegyver vagy staffordshire terrier, érdemes megfogadnunk az illemtanárok tanácsait. Szerintük érdemes egyéni csöngést választanunk, azonban ne állítsuk túl hangosra a készüléket. Ha süketek vagyunk, inkább szerezzünk headsetet, ezzel a táskában való riadt kotorászást is megspóroljuk. Persze ennek a megoldásnak is vannak hátrányai: a nyílt utcán szélesen gesztikuláló, magukban beszélő emberek közveszélyesnek, de mindenképpen flúgosnak tűnnek a járókelők számára.

Jó megoldás a kommunikáció diszkrét intézésére az SMS-küldés. Unalmas értekezleteken az asztal alatt küldött üzenetekkel megszervezhetjük esti programunkat; csak arra figyeljünk, hogy telefonunk ne csipogjon minden egyes billentyű lenyomásakor. Ezt a funkciót egyébként is érdemes kikapcsolni, mivel egyedül arra alkalmas, hogy őrületbe kergesse embertársainkat.

Kapcsoljuk ki!

A mobiltelefon megzavarhatja a műszereket a kórházakban és repülőgépeken. Illik kikapcsolni a telefont templomban, moziban és színházban. Nem illendő telefonbeszélgetést folytatni étteremben, buszon és vonaton sem.

Minden telefonnak van billentyűzet-lezáró funkciója, melyet érdemes használnunk, ha zsebrevágjuk a készüléket. Szinte minden mobiltulajdonossal megesett már, hogy véletlenül lenyomott gombokkal tudtán kívül felhívott valakit - csúcsidőben az ilyesmi rengeteg pénzbe kerül. Nem is beszélve arról, hogy a hívott fél - adott esetben imádott főnökünk - remekül hallhatja, milyen kedves megjegyzéseket teszünk rá távollétében.

A mobiltelefonok használatát számos helyen tiltják, a valódi megoldás azonban csak a térerő blokkolása lehet, mivel mindig vannak feledékeny felhasználók, akik kétségbeesetten próbálják elhallgattatni a sipákoló készüléket a moziban ülve. Kevin Spacey be is szólt annak a színházlátogatónak, akinek megszólalt a telefonja a ,,The Iceman Cometh" londoni előadásán. ,,Mondja meg neki, hogy nem érünk rá" - morgott szerepéből kiesve Spacey. A mobiltelefonokat leárnyékoló Faraday-kalicka kiépítése azonban költséges befektetés, így egyelőre csak néhány amerikai moziban használják.

Az angol St Bartholomew's School Newburyben pénzbüntetést vezetett be: ha egy diáknak megszólal órán a telefonja, öt fontot kell fizetnie, melyet jótékony célra fordítanak. Az iskola 1700 diákja 30 százalékának van mobilja, az igazgató szerint azonban nem tilthatják be a készülékek használatát, mivel a szülők így azonnal kapcsolatba léphetnek gyerekükkel.

"Nincs hálózat"

Sok neve van a készüléknek, amely maga körül 15-20 méteres körzetben lehetetlenné teszi a mobiltelefonok használatát. A mobiltelefonokat zavaró adó használatát Japánban engedélyezik, üléstermek, éttermek és börtönök nyugalmát biztosítják vele. A nyilvános távközlés megzavarása más országokban ugyan tilos, sőt a készülék puszta birtoklása is büntetendő, mégis sok német és osztrák étterem blokkolja láthatatlanul a kedves vendégek bunkofónját. Így a bekapcsolva hagyott telefonok is garantáltan csöndben maradnak. A "Handy-Blocker" a telefon és a legközelebbi átjátszótorony közti kommunikációt zavarja. A rádióhullámokból szőtt tűzfal teljesen megszakítja a kapcsolatot, a kijelzőn annyi jelenik meg: nincs hálózat.  • Tippek
  • Bankszámla