Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szexdiagram a Szilíciumvölgyből

2002.01.02. 16:06
Egy kaliforniai lány 1997-ben diagramot készített volt pasijairól, akik főleg az akkor még szűkebb körű internetszcénából kerültek ki. Az ábrára később rárajzolta a pasik többi volt csaját is, majd azok pasijait, illetve bárkit, aki a szereplőkkel intim kapcsolatba került. A baráti körön gyorsan túlburjánzott, rendszeresen frissített ábrán ma több mint 1400 név szerepel, köztük hackerek és hírességek.
Lish Daelnar, nicknevén Crank a kaliforniai Santa Cruzban él, és főleg hackerekkel, konzolhuszárokkal randevúzik: az általa frissített diagramon jelenleg 24 kapcsolattal a 4. helyen áll - az első helyezett 43 hódítással büszkélkedhet. A diagramon szereplő két nicknév közti vonal a definíció szerint annyit jelent, hogy "a két számítógépfelhasználó szexuális betegség átvitelére lehetőséget nyújtó szituációba keveredett, de minimum smároltak" - tehát nem feltétlenül dugtak, de biztosan van e-mail címük, ez ugyanis a diagramra kerülés abszolút feltétele.

Az első ábrát a volt pasik készítették Cranknek, aki azóta fáradhatatlanul gyűjti az adatokat a szubkultúra magánéletéről, és kíméletlenül megjeleníti az új fejleményeket az ábrán, ha azokról megbízható forrásokból értesül. Ezért elég sokan utálják, sőt fenyegetéseket is kapott, pedig a kapcsolatok jellege nincs feltüntetve: egyetlen csók, vagy nemi erőszak is lehet egy-egy vonal hátterében - készítője szerint épp e bizonytalanság miatt pompásan el lehet felette fantáziálni, de viszonylag "érintetlen" vagy "tapasztalt" partner választására is kitűnően alkalmas. A sima ASCII-ban készült diagramon mára, mint minden rendes bulvárlapban, virtuális és valódi hírességek neve is megjelent.

Hat lépésre egymástól

A Nature hasábjain tavaly megjelent svéd felmérés szerint a szexuális kapcsolatokat tekintve bármely két ember összeköthető egy 2-3, de legfeljebb 6 szemű lánccal: a "six degrees of separation" néven ismertté vált elmélet, miszerint bolygónkon bármely két ember összeköthető egy legfeljebb hat szemű barátsági lánccal, újabban a szexuális kapcsolati hálóra is igaznak tűnik. A felmérést végző kutatók szerint a biztonságosabb nemi életre ösztönző kampányok sokkal hatékonyabbak lennének, ha azt a néhány embert szólítanák meg, akik nagyon sok partnerrel élnek szexuális életet. A legtöbb közösségben vannak ilyenek, a hálóban ők a csomópontok.