Fülöp, Evelin
EUR 394,15 Ft
USD 369,16 Ft
13 °C
27 °C

Szexdiagram a Szilíciumvölgyből

2002.01.02. 16:06
Egy kaliforniai lány 1997-ben diagramot készített volt pasijairól, akik főleg az akkor még szűkebb körű internetszcénából kerültek ki. Az ábrára később rárajzolta a pasik többi volt csaját is, majd azok pasijait, illetve bárkit, aki a szereplőkkel intim kapcsolatba került. A baráti körön gyorsan túlburjánzott, rendszeresen frissített ábrán ma több mint 1400 név szerepel, köztük hackerek és hírességek.
Lish Daelnar, nicknevén Crank a kaliforniai Santa Cruzban él, és főleg hackerekkel, konzolhuszárokkal randevúzik: az általa frissített diagramon jelenleg 24 kapcsolattal a 4. helyen áll - az első helyezett 43 hódítással büszkélkedhet. A diagramon szereplő két nicknév közti vonal a definíció szerint annyit jelent, hogy "a két számítógépfelhasználó szexuális betegség átvitelére lehetőséget nyújtó szituációba keveredett, de minimum smároltak" - tehát nem feltétlenül dugtak, de biztosan van e-mail címük, ez ugyanis a diagramra kerülés abszolút feltétele.

Az első ábrát a volt pasik készítették Cranknek, aki azóta fáradhatatlanul gyűjti az adatokat a szubkultúra magánéletéről, és kíméletlenül megjeleníti az új fejleményeket az ábrán, ha azokról megbízható forrásokból értesül. Ezért elég sokan utálják, sőt fenyegetéseket is kapott, pedig a kapcsolatok jellege nincs feltüntetve: egyetlen csók, vagy nemi erőszak is lehet egy-egy vonal hátterében - készítője szerint épp e bizonytalanság miatt pompásan el lehet felette fantáziálni, de viszonylag "érintetlen" vagy "tapasztalt" partner választására is kitűnően alkalmas. A sima ASCII-ban készült diagramon mára, mint minden rendes bulvárlapban, virtuális és valódi hírességek neve is megjelent.

Hat lépésre egymástól

A Nature hasábjain tavaly megjelent svéd felmérés szerint a szexuális kapcsolatokat tekintve bármely két ember összeköthető egy 2-3, de legfeljebb 6 szemű lánccal: a "six degrees of separation" néven ismertté vált elmélet, miszerint bolygónkon bármely két ember összeköthető egy legfeljebb hat szemű barátsági lánccal, újabban a szexuális kapcsolati hálóra is igaznak tűnik. A felmérést végző kutatók szerint a biztonságosabb nemi életre ösztönző kampányok sokkal hatékonyabbak lennének, ha azt a néhány embert szólítanák meg, akik nagyon sok partnerrel élnek szexuális életet. A legtöbb közösségben vannak ilyenek, a hálóban ők a csomópontok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét