Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Szigorúan ellenőrzött merevlemezek

2001.03.02. 12:52
Mit tesz egy vezető, ha arra gyanakszik, hogy az egyik alkalmazott pornóoldalt tart fenn a munkahelyi gépén? Hívja a gépkutató brigádot, akik átnézik a gépet.
Demó Ubul munkavállalónak a szeme se áll jól. Túl csendes, és ha néha elhagyja a helyét, akkor lehajtott fejjel közlekedik a fal mellett, mondhatni sunnyog. A főnök életét komoly szorongások keserítik. A legádázabb ezek közül, hogy a cégnél folyó rendkívül fontos fejlesztéssel kapcsolatban adatok szivárognak a konkurenciához. A főnök a telefon után kap, és időpontot kér a kibermagánnyomozóktól (elnézést a szóért).

Így megy ez Nyugat-Európában, és ha minden jóra fordul, így fog menni itthon is.

Tőr és lepel

Tesó figyel téged
Kristina Haworth
Kristina Haworth a Deloitte & Touche számítógépes törvényszéki szakértőcsoportjának dolgozik, jogi diplomával rendelkező hálózati mérnök. A csoport ügyfelei általában munkáltatók, akik akkor veszik igénybe szolgáltatásaikat, ha valakit be szeretnének perelni, vagy valaki beperelte őket.

Haworth kisasszony egyik aktuális ügyében az utóbbi eset forog fenn: a munkáltató kirúgott egy alkalmazottat, aki végkielégítésért perel. A munkáltató azonban úgy tudja, hogy az eltávolított munkatárs egy pornóoldalt üzemeltetett munkahelyi számítógépén - amennyiben ez bebizonyosodna, a pert megnyernék.

Késő éjjel, amikor már mindenki otthon tévézik, a főnök beengedi a törvényszéki szakértőket az irodába. A szakértők a gyanús gépekből kiemelik a merevlemez meghajtókat, és teljes egészében átmásolják tartalmukat, hogy később nyugodtan áttanulmányozhassanak mindent az ideiglenes internetes fájloktól az e-mailekig.

A merevlemezek lemásolása után mindent milliméterre pontosan visszatesznek helyére, és mindenki folytatja a munkáját.

A letörölhetetlen folt

Bizonyíték
A törlés illúzió
,,Az első dolog, amit mindig megnézek, hogy mi van a lomtárban, mit akartak letörölni. A legtöbben ugyanis úgy gondolják, hogy a törléssel megszabadulnak a terhelő adatoktól" - mondja Haworth az SF Gate magazinnak. A valóságban nagyon nehéz valamit letörölni egy merevlemezről. A törölt fájlok ugyanis a lomtár (recycle bin) törölt elemei közé kerülnek, sőt a kuka ürítése után is ott maradnak, ahol addig, amíg a meghajtó üresnek tűnő helyüket felül nem írja valami mással.

Valóban meredeknek tűnik, hogy valakik hivatásszerűen mások magánjellegű leveleit olvasgatják, a törvényszéki szakértők azonban tudják, mit csinálnak: a munkahelyi gép és minden rajta tárolt adat a munkáltató tulajdona, amelyekkel szabadon rendelkezhet.

A helyzet fokozódik

Haworth kisasszony egyre gyakrabban fordul meg a bíróságokon, hiszen foglalkozását tekintve profi tanú.

A számítástechnikai eszközök peres ügyekben való felhasználása a számítógépes biztonsági szektor legdinamikusabban növekvő ága. Az amerikai vállalatok például 118 millió dollárt költöttek hardver-felderítésre - ez az összeg 2004-ig várhatóan több mint kétszeresére növekszik.

Mit tehet az, akit nyugtalanít, hogy magánjellegű leveleit mások olvasgathatják, vagy fél, hogy lecsukják, mert pornóoldalakat nézegetett? Levelezhet weben vagy PGP titkosítással. A legjobb titkosító programok le tudják törölni az ,,üres" lemezterületet is, az egyéb adatokat pedig hordozható merevlemezen kimentheti. Jobb félni, mint nagyon félni.