Gerzson
-3 °C
3 °C

Kémkedés egyszerűen

2005.01.11. 13:39
Közterületeken, vállalatok telephelyein és magánlakásokban felszerelt webkamerák közvetítését követhetik a kémkedő kedvű netezők egy nemrégiben közzétett kódrészlet segítségével. Kipróbáltuk: még nekünk is sikerült.

Webkamerát sokan használnak saját szórakoztatásukra vagy a rokonokkal való kapcsolattartásra, és vitathatatlan az a népszerűség is, amelyet az eszköz a pornóiparban vívott ki magának. De webkamerát használnak komoly vállalatok is vagyonvédelmi célokra, sőt a világ fejlettebb részén az sem ritkaság, hogy az otthon maradt háziállatot kamerázza be a munkába induló gazda, hogy estére tisztában legyen vele, ki rágta meg a szőnyeget.

Hanyagság kell hozzá és a Google

#alt# A webkamerákat azonban sokan hozzá nem értésből vagy nemtörődömségből elmulasztják úgy konfigurálni, hogy az általuk közvetített képet illetéktelenek ne láthassák. Ezzel eddig nincs túl nagy baj: a kamerák IP-címei nem publikusak, ahhoz pedig meglehetősen nagy szerencse lenne szükséges, hogy valaki véletlenül bukkanjon rá egy ilyen címre. A napokban azonban egy numlok nevű, nem annyira zseniális, mint inkább pragmatikus felhasználó olyan kódrészletet tett közzé, amelyet a Google keresőablakába beírva tér- vagy alkalmazott-megfigyelésre, céges vagy magánhasználatra szánt webkamerák képét követheti bárki, aki hajlandóságot érez a kémkedésre.

Ördög a részletekben

A kódrészlet a Google-nek azt a szolgáltatását használja ki, amely egy URL egy részét is megtalálja, így a módszert a digitális analfabéták is könnyűszerrel alkalmazhatják: elég bemásolni a keresőablakba a viszonylag rövid karaktersorozatot, és elindítani a keresést. A közzétételkor állítólag több mint ezer hálózatba kötött, működő kamerát talált a Google, amikor kipróbáltuk - vagy az üzemeltetők utólagos óvintézkedéseinek köszönhetően, vagy csak mert épp nem voltak bekapcsolva - csak 684-et.

Szex nem volt

Bár örömmel újságolnánk, hogyan elégítettük ki a módszer segítségével voyeurhajlamainkat, azok a kamerák, amelyek éppen működtek, meglehetősen unalmas műsorral szolgáltak. Láttunk teljes sötétséget, láttunk sötét parkolót, és láttunk egy ketrecet, amiből sejteni lehetett, hogy gazdája egy állat internetes szemmel tartását tűzte ki célul, az állatról azonban a rossz felbontás miatt hosszas vizsgálódás után sem derült ki, hogy majom, borz, esetleg ember. A kamerákat egyébként az esetek jó részében ugyanúgy lehet működtetni, mint ahogy maga a tulajdonos tenné: lehet közelíteni és távolítani, nézőpontot és felbontást változtatni, sőt a jobbak még forogni is tudnak. Hozzá kell tenni, hogy az üzemeltetők egy része viszonylag egyszerű, jelszavas módszerrel védi a közvetítést - az ilyen kamerák képeinek megtekintéséhez pedig már nem elég egy kattintás.