Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Webkamerával kukkol az Rbot féreg

2004.08.24. 15:28
A jelszavak és más személyes adatok ellopására szakosodott Rbot féreg legújabb változata már képeket és hangfelvételeket is készít, ha rendelkezünk webkamerával. A szakértők szerint a készítők vagy profi ipari kémek, vagy unatkozó fiatalok, akik a hálószobák titkaira kíváncsiak.
Az Rbot-GR néven ismert féreg viszonylag hagyományos módszerekkel terjed: a Microsoft operációs rendszereinek ismert biztonsági hibáit kihasználva másol trójai kémprogramot a számítógépekre. Kémkedési módszerei ezzel szemben korántsem megszokottak, hiszen a jelszavak és más adatok ellopása mellett képeket és hangfelvételeket is küld a támadóknak, amennyiben a megfertőzött gép rendelkezik webkamerával ésvagy mikrofonnal, mondta el a Sophos információbiztonsági cég képviselője.

Graham Cluley, a Sophos vezető tanácsaddója úgy véli: az Rbot ipari kémkedésre és kukkolásra egyaránt alkalmas, azonban fogalmuk sincs, hogy a féreg eredetileg milyen céllal készülhetett.

Kémfamília

"Több száz különböző változata van az Rbot féregnek, és mindegyiket úgy programozták, hogy valamilyen módon hozzáférjen a gyanútlan felhasználó adataihoz. A mostani változat egy lépéssel tovább merészkedik, és kifejezetten a webkamerák felvételeit próbálja megszerezni" - mondta el Cluley a ZDNetnek.

A megfertőzött gépek felhasználói valószínűleg nem is tudnak arról, hogy minden mozdulatukat figyelik a hackerek, különösen akkor, ha nincsen állapotjelző fény a kamerán. Valószínűleg csak a webkamerák kihúzásával vagy kikapcsolásával szabadulhatunk meg biztosan a figyelő tekintetktől.