Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A Microsoftot támadja a féreg

2004.07.28. 17:50
A keresőoldalaknak korábban problémát okozó Mydoom.O vírus által megfertőzött gépekre települ a Zindosnak elnevezett féreg, ami a Microsoft honlapját támadja, másodpercenként hússzor lekérve azt.
Alig egy nappal a Mydoom legújabb, O jelű változatának megjelenése után új féreg bukkant fel: a Zindos névre keresztelt vírus a Mydoom által nyitott hátsóajtókon jut be a fertőzött gépekre, írta a BBC.

Az F-Secure antivíruscég összehasonlította a MyDoom.O és a Zindos.A programkódját és megállapította, hogy a két féreg szerzője azonos személy lehet. A hordozó féreggel ellentétben a Zindos már szándékosan okoz kárt, ugyanis támadást indít a legnagyobb szoftvercég weboldala ellen: másodpercenként hússzor lekéri a Microsoft.com honlapot, írta a Vírushíradó.

Címek után kutat

Mint korábban megírtuk, a világ legnépszerűbb internetes keresőszolgáltatása, a Google hétfőn egy időre elérhetetlenné vált Nagy-Britannia, Franciaország és az USA egyes területein, a felhasználók csupán egy "szerverhiba" feliratot találtak az oldalon. Más keresőket, például a Yahoo-t, a Lycost és az Altavistát szintén lelassította a vírus.

A problémát a Mydoom féregvírus új, O jelű változata okozta, amely lekérésekkel kezdte bombázni a keresőket. Az újabb és újabb változatokban már hónapok óta keringő MyDoom hamis levelekben érkezik, melyek hibás kézbesítésről szóló jelentésnek látszanak. A mellékletet megnyitva a vírus továbbküldi magát a felhasználó gépén található emailcímekre.

A hétvégén megjelent MyDoom.O különlegessége, hogy már keresőszolgáltatásokat használ valódi emailcímek felkutatásához, ez okozta a Google és társai lelassulását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?