Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A Microsoftot támadja a féreg

2004.07.28. 17:50
A keresőoldalaknak korábban problémát okozó Mydoom.O vírus által megfertőzött gépekre települ a Zindosnak elnevezett féreg, ami a Microsoft honlapját támadja, másodpercenként hússzor lekérve azt.
Alig egy nappal a Mydoom legújabb, O jelű változatának megjelenése után új féreg bukkant fel: a Zindos névre keresztelt vírus a Mydoom által nyitott hátsóajtókon jut be a fertőzött gépekre, írta a BBC.

Az F-Secure antivíruscég összehasonlította a MyDoom.O és a Zindos.A programkódját és megállapította, hogy a két féreg szerzője azonos személy lehet. A hordozó féreggel ellentétben a Zindos már szándékosan okoz kárt, ugyanis támadást indít a legnagyobb szoftvercég weboldala ellen: másodpercenként hússzor lekéri a Microsoft.com honlapot, írta a Vírushíradó.

Címek után kutat

Mint korábban megírtuk, a világ legnépszerűbb internetes keresőszolgáltatása, a Google hétfőn egy időre elérhetetlenné vált Nagy-Britannia, Franciaország és az USA egyes területein, a felhasználók csupán egy "szerverhiba" feliratot találtak az oldalon. Más keresőket, például a Yahoo-t, a Lycost és az Altavistát szintén lelassította a vírus.

A problémát a Mydoom féregvírus új, O jelű változata okozta, amely lekérésekkel kezdte bombázni a keresőket. Az újabb és újabb változatokban már hónapok óta keringő MyDoom hamis levelekben érkezik, melyek hibás kézbesítésről szóló jelentésnek látszanak. A mellékletet megnyitva a vírus továbbküldi magát a felhasználó gépén található emailcímekre.

A hétvégén megjelent MyDoom.O különlegessége, hogy már keresőszolgáltatásokat használ valódi emailcímek felkutatásához, ez okozta a Google és társai lelassulását.