Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A felhasználót zavarja az IT-szleng

2005.04.08. 15:03
Az AOL brit részlegének felmérése szerint a felhasználók java része értelmetlen zagyvaságnak tartja a hálózati veszélyekről szóló figyelmeztetéseket. Miközben belefulladnak a reklámlevelekbe, a spamről 16 százalékuk sosem hallott.
A biztonsági cégek újabb és újabb figyelmeztetései az internetről fenyegető veszélyekről gyakran éppen a célcsoportot nem érik el. Ennek legfontosabb oka, hogy a felhasználók gyakran semmit sem tudnak kezdeni a szakkifejezésekkel.

Ez derül ki az AOL brit leányvállalata által végzett felmérésből. Ennek alapján a felhasználók 16 százalékának semmit sem mond a "spam" (levélszemét) kifejezés, bár a többségük igen terhes nyűgnek érzi a kéretlen reklámleveleket.

Jelszavakat, bitte

A szakértők leginkább azon döbbentek meg, hogy a felhasználók 84 százaléka számára kínaiul van a "phishing" kifejezés, vagyis az online csalásokhoz szükséges jelszóhalászat a bankok, az Ebay vagy a PayPal nevében küldött emailek segítségével.

A fogalmak körüli zavar miatt sok felhasználó megfelelő védelem nélkül tengődik, mivel még azt sem tudja, hogy mitől kellene magát megvédenie, állítják a felmérés készítői. A "geek"-nyelvet, vagyis az informatikusok titokzatos zsargonját az egyszerű felhasználók tömegei egyszerűen nem értik.

A "phishing", "trójai", "spyware", "dialer" és ehhez hasonló kifejezések valódi értelmét a legtöbb felhasználó nem tudja kibogozni. Például a trójai kifejezéssel csak a megkérdezettek 39 százaléka tudott bármit is kezdeni.

Ismeretlen spyware

A felhasználók alig negyede állította azt, hogy tudni véli, mi fán terem az a spyware. A manapság használatos kifejezések közül néhány inkább csak a programozóknak való, semmint az egyszerű halandóknak, akik szeretnének otthonról internetezni, jelentette ki Will Smith, az AOL UK biztonsági igazgatója.

Ha az emberek nem értik a belterjes nyelvet, amellyel a kockázatokat leírják nekik, nehezen fognak tudni védekezni a veszélyek ellen, hangsúlyozta Smith. Így például a megkérdezettek ötöde simán bevallotta, hogy fogalma sincsen róla, hogyan tarthatná távol magától azokat a veszélyeket, amelyek az interneten leselkednek rá.