Bernát, Felícia
EUR 383,78 Ft
USD 362,54 Ft
7 °C
31 °C

Nemzetközi hekkertámadás magyar áldozatokkal

2006.02.14. 17:10
Békére szólít fel és az Egyesült Államokat szidalmazza az a hekker, akinek dán, holland és német szájtok mellett áldozatául esett egy budapesti középiskola és egy ingyentárhely-szolgáltató is.

Halálfejjel fenyeget, egyúttal békét hirdet, és az Abu Gréb börtönben elkövetett visszaéléseket dokumentáló fényképekre linkel az a magát "@ulga"-nak nevező hekker, aki február 13-án több magyar webszájtot is elcsúfított, vagyis deface-elt. A fekete alapon vörös betűkkel sokkoló @ulga a hekkerhagyományoknak megfelelően először köszönetet mond társainak, a titokzatos HDTEAM-nek és AKAKOMHACKER-nek, majd így folytatja a csupa nagybetűs, rossz angolsággal megfogalmazott üzenetet: "Sajnálom, háború vége, hagyjátok békén összes országot. Bazmeg USA hadsereg, bazmeg, kormány!!! Menj a pokolba!!!"

Nem ma kezdte

#alt# A megtámadott oldalak között sok dán, holland és német szájt akad, és az ügyet tárgyaló fórumokban elterjedt a hír, hogy @ulga és társai Indonéziából támadnak, válaszul a közelmúltban sok európai napilapban és szájton megjelent, muszlimokat sértő karikatúrák miatt. A zone-h.org hekkerfigyelő szervezet adatai szerint azonban @ulga első támadásait 2005 elején intézte ismeretlen alapon kiválasztott szájtok ellen, és akkoriban a karikatúrabotránynak még nyoma sem volt; igaz, a támadások zömét tavaly október óta hajtották végre.

A zone-h statisztikái azt mutatják, hogy az elmúlt egy évben összesen 371 támadás történt, amelyek közül 257 egy-egy IP-cím ellen irányult, a maradék 114 pedig úgynevezett "tömeges elcsúfítás" (mass defacement) volt, amelynek egyszerre több szájt is áldozatul esett.

Az iskolában nem tudnak semmit

A @ulga nevű hekker több Magyarországon hosztolt szájtot is megrongált. A budapesti Kalmár László Számítástechnikai Szakközépiskola informatikusa, Lehoczki Zoltán kedd délután az Indextől értesült arról, hogy az iskola hivatalos szájtjának fórumán vörös halálfej éktelenkedik. Lehoczki elmondta, "sejtése sincs róla", ki lehet a titokzatos @ulga, aki egy hónapon belül már másodszor törte fel az iskola oldalát - igaz, ezúttal csak a fórumot bántotta, és azt sem azon a címen, ahol az a szájt nyitólapjáról elérhető.

Kedden legalább két másik hazai oldal is feltört állapotban fogadta a netezőket. A British Council égisze alatt működő, angol nyelvű intercooltural.hu egyik aloldalát és az Ultraweb tárhelyszolgáltatónál hosztolt egyik ingyenoldalat, a gpk.uw.hu-t is vörös halálfej csúfította el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás