Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Magyarországi hackerakciók

2003.07.05. 12:38
Hackerek hatoltak be a Belügyminisztérium (BM) internetes honlapjára pénteken délután. Este 9 órára helyreállt a szolgáltatás: a hacker-támadás következményeit a szakemberek felszámolták. AZ MTI Sajtóadatbankja szerint 1997 óta 16 nagyobb támadást intéztek a magyarországi internetszolgáltatók és honlapok ellen.
1997. március 19. - Több magyar levelezőlistán megjelent a MatávNet 1200 előfizetőjének azonosítója és jelszava. Az adatokat a cég szerverének üzemzavarát kihasználva szerezték meg.

1997. november 12. - A magyarországi DataNetnél, az ügyfelek által elhelyezett szerverekre törtek be holland hackerek, akik - figyelve a hálózati forgalmat - több jelszóhoz is hozzájutottak.

1999. július 15. - A budapesti Gábor Dénes Műszaki Főiskola szerverét ért támadás során egy ismeretlen betolakodó humoros megjegyzésekkel firkálta tele az intézmény weboldalát.

1999. július 20. - Egy Rebels Hacker Crew nevű csoport a Microsoft Magyarország viszonteladóknak fenntartott oldalát törte fel, s a céget pocskondiázó megjegyzéseket tett fel a site-ra. Egyidejűleg a Pronet internetszolgáltató webhelyét is átalakították, oda is feltették saját irományukat.

1999. november 11. - Egy amerikai hacker behatolt a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola mail-szerverére, s azon keresztül több ezer reklámlevelet küldött el.

2000. január 8. - Feltörték az Elender Rt. egyik kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó szerverét, és kicserélték a cég nyitóoldalát, amelyen feltüntették több mint 1900 ügyfél felhasználói nevét és jelszavát.

2000. január 10. - Feltörték az érdi önkormányzat szerverét, s a város honlapjára kitették azoknak az adatait, akik az önkormányzatnál fizettek elő az internetre.

2000. március 15. - A Synergon Informatika Rt. honlapját érte hackertámadás.

2000. május 4. - A világszerte elterjedt "ILOVEYOU" "szerelemvírus" több ezer számítógépre eljutott, de nem okozott nagyobb zavart a magyar cégek szolgáltatásában és belső kommunikációjában.

2000. május 18. - Egy magát Diabolónak nevező hacker behatolt a Külügyminisztérium hivatalos honlapjára és megváltoztatta annak kezdőlapját.

2001. június 1. - Feltörték a Magyar Igazság és Élet Pártja internetes honlapját, amelyen a Fiatal Anarchisták Szövetsége antifasiszta és anarchista szövegeket és illusztrációkat helyezett el.

2001. október 1. - A Nemzetbiztonsági Hivatal internetes oldalán "Pistikéék" aláírással egy csoport saját üzenetet helyezett el, amelyben a WTC-elleni támadás kapcsán az Amerikai Egyesült Államokat és a magyar kormányt bírálta.

2002. január 6. - Feltörték az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) hivatalos olimpiai honlapját.

2002. február 15. - Feltörték a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) internetes honlapját, s idegen tartalmat helyeztek el rajta.

2003. június 3. - Számítógépes hackerek feltörték a magyar és nemzetközi labdarúgás híreivel foglalkozó internetes honlapot, a http://www.nb1.hu-t, amelynek szolgáltatásai ezért napokig szüneteltek.