Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Elfogták a rettegett román hekkert

2008.04.18. 16:30
Előzetes letartóztatásba helyezték azt a román hackert, aki több mint 2 millió dolláros kárt okozott az eBay aukciós portálra bejegyzettek számláinak törvénytelen használatával.

A Vladuz álnevet használó bukaresti személyre először az amerikai titkosszolgálat figyelt fel. A hírszerzők arról értesítették 2005 áprilisában a román hatóságokat, hogy a világhálón egy olyan programot árulnak, amely az eBay portál honlapjának szakasztott mását generálja. Maga a hekker is használta szerzeményét, álhonlapokat létesített, és az adathalászat (phising) módszerével több felhasználó jelszavát és bankkártyaszámát lenyúlta.

Az amerikai és a román hatóságok együttműködésének köszönhetően az előállított nevére csütörtökön éjszaka 29 napos előzetes letartóztatási parancsot adtak ki, mert állítólag újabb internetes támadásokra készült. Román hírforrások szerint a letartóztatás pillanatában Vladuz megpróbálta eltüntetni a nyomokat, és kidobott panellakása ablakából néhány hordozható számítógépet.

Az eBay vezetői pénteken megköszönték a román és amerikai hatóságok munkáját. A vállalat vezetőinek hálája érthető, hiszen a hekker jelentős erkölcsi kárt okozott az eBay-nek.  • Vennék
  • Bankszámla