Eleonóra
-1 °C
2 °C

Dokumentumok életciklusa 4

2003.04.28. 10:43
A stílusokat kétféle módon használhatjuk fel dokumentumaink szerkesztése közben.
Az egyik módszer, hogy a megfelelő szövegrész kijelölése után Formátum menü Stílus parancsára kattintva megjelenő párbeszédpanel Stílusok nevű listájából kiválasztjuk a kívánt stílus nevét, és az Alkalmaz gombra kattintunk.

A Stílusok lista tartalmát háromféle szempont szerint szűrhetjük.

A Lista legördülő lista Minden stílus elemének kiválasztásával a Word minden stílus nevét megjeleníti a listában, ide értve a felhasználói stílusokat és az összes "előre gyártott" stílus nevét is.

A Felhasználói stílusok elem kiválasztásának hatására kizárólag a felhasználó által definiált stílusok neve lesz olvasható a listában.

A Használt stílusok elem kiválasztásával az összes felhasználói stílus és minden már használatban lévő "előre gyártott" stílus nevét felsorolja a Word.

Stílusainkat a menü használata helyett a Formázó eszköztár segítségével is beállíthatjuk. Ez a módszer sokkal gyorsabb és kényelmesebb a menü használatánál. Jelöljük ki a kívánt szövegrészt, majd a Formázó eszköztár Stílus legördülő menüjének használatával válasszuk ki a kívánt stílus nevét!

Stílusok módosítása

Ha időközben meggondoltuk magunkat és a dokumentumban alkalmazott egyes stílusok formátumait szeretnénk megváltoztatni, ezt kényelmesen megtehetjük a Formátum menü Stílus parancsával. A Stílusok rovatban válasszuk ki a módosítani kívánt stílust, majd kattintsunk a Módosítás gombra!

A stílusok módosítására szolgáló párbeszédpanelben a stílus típusát kivéve a stílus minden tulajdonsága módosítható.

Miután a módosításokat elvégeztük, a Stílus módosítása panelen kattintsunk az OK gombra! A Stílus panelen nem kötelező az Alkalmazás gombot használnunk; ha a stílust nem kívánjuk újabb bekezdésben alkalmazni, csupán a már e stílussal készített bekezdések formátumait kívánjuk módosítani, elegendő a Bezárás gombot használnunk. A Word automatikusan a stílus aktuális formátumainak megfelelően formáz minden bekezdést.

A következő részben az aldokumentumok kezelésével foglalkozunk.