Valér
4 °C
8 °C

Rend a lelke mindennek III/I.

2004.08.19. 10:00
Ennek a régi népi bölcsességnek az igazságtartalma még a számítástechnika alkalmazásának korában sem kérdőjelezhető meg. Sőt.
Cikksorozatunkban néhány megtörtént esetből gyúrtunk össze egy-egy összevont példát. A nevek kitaláltak, ha valaki mégis magára ismerne az a véletlen műve, de talán intő jel is, nehogy valamilyen adatvesztés szenvedő alanya legyen!

Az otthoni gép esete a rutinos informatikussal

Kovács úr informatikus, és programozással foglalkozik. A klaviatúrájának és az egerének helyet adó asztal mellett a földön található a gépe. Folyamatosan bővíti számítógépét. A "vas" meglehetősen sportosan néz ki. A gépház nyitott, minden irányból hozzáférhető a tartalma, belsejében vastagon áll a por. A benne levő winchestert gyakran ki szokta venni, hogy átrakja egy másik eszközbe. A kábelek bábeli összevisszaságban csomósodnak a ház mögötti szűk helyen, köztük olyan vezetékekkel, melyekhez már évek óta nem tartozik semmilyen berendezés.

Kovács úrnak az alábbi meghibásodások valamelyikével kell számolni a közeljövőben:

 1. Véletlenül beesik a gépházba valamilyen fémtárgy (pl. az asztalán hanyagul szétszórt csavarok egyike), és ott rövidzárlatot okozhat. Ez komoly károkat okozhat.
 2. A nyitott gépház és annak a földön való elhelyezése nagyon nagy "porterhelésnek" teszi ki a gépében levő alkatrészeket.
  - A winchesterek kerámia szűrői hamar eltömődnek, és így túlmelegedés következtében könnyen adatvesztés áldozatai lehetnek.
  - Az egyéb áramköri elemeknek sem tesz túl jót a por, mert a levegő nedvességével együtt a por elektromosan vezető elektrolitot képezhet, mely az egyes egységek idő előtti "kimúlását" eredményezheti.
  - A processzor hűtőventillátorának csapágya idő előtt tönkre megy, és a processzor túlmelegedés következtében tönkre mehet.
 3. A winchester kivehető keret nélküli gyakori ki- és beszerelése három fontosabb problémát hozhat maga után:
  - A csatlakozók megkopnak, kitágulnak, emiatt kontaktus hibák alakulhatnak ki, melyek egyik tünete lehet, hogy az eszköz időnként váratlanul leáll, majd újraindul. Eközben természetesen adatvesztésen túl az eszköz károsodásával is számolni kell.
  - A winchester borzasztó pontosan megszerkesztett, hihetetlenül precíz eszköz. A csavarok segítségével való rögzítés során előfordulhat, hogy túlságosan meghúzzuk azokat, és így alig észrevehetően deformálódik az eszköz, maga után vonva a belső mechanika elállítódását is. Ennek rendszeres ismétlése fokozza a hiba lehetőségét, és többnyire csak az adatvesztés tényét vesszük észre.
  - A ki- és beszerelések során könnyen előfordul, hogy olyan részeit érintjük az eszköznek, melyek így károsodásokat szenvedhetnek fokozottan igaz ez akkor, amikor a földelt gépház és az eszköz között megszűnik a mechanikai kapcsolat. A sztatikus feltöltődések okozta kár valószínűsége ilyenkor igen nagy.
 4. A csomókban álló kábelköteg ugyancsak sok veszélyt hordoz magában: - Valamely kábel eltávolítása vagy meghúzása a többit is megrángatja, bizonytalanná téve vagy megszakítva a kontaktusokat.
  - A nem használt egyéb vezetékek sokszor olyan csatlakozókat is tartalmaznak, melyek összecserélhetők valamely másikkal, de eltérő bekötésük miatt nem kívánt rövidzárakat, vagy kapcsolatokat okozhatnak.
  - Előfordulhat, hogy a használaton kívüli kábel egyik végén az érintkezőket valami rövidre zárja, és így annak újbóli használatba vétele tönkre teheti az eszközt.
 5. A földön levő eszközök mechanikai sérülésének kockázata jelentősen megnő (véletlenül belerúgunk, repülő partvisvéggel találkozik, stb.)
 6. A nyitott gépház balesetveszélyes is lehet (pl. a nyitott gépházba benyúl emberünk másfél éves gyermeke, és ott matatni kezd.)