József, Bánk
-7 °C
0 °C

Támadók és célpontok

2004.01.09. 10:37
Nincsen olyan nap, melyen ne érkeznének hírek informatikai bűncselekményekről. Informatikai támadások, vírusok, stb. nehezítik hétköznapjainkat.
Az Egyesült Államok már régóta komoly nemzetbiztonsági kockázatokat lát a cyberbűnözés előretörésében, ezért is hozott olyan szigorú intézkedéseket a visszaszorítására.

Honnan érkezik a legtöbb támadás?

Érdekes módon a köztudatban az él, hogy a támadások többsége Oroszországból, az arab világból, vagy éppen Európa szegényebb országaiból jön. Egy közelmúltban készült ENSZ jelentés cáfolni látszik ezt a közkeletű elképzelést.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete elé letett 228 oldalas dokumentum szerint a legtöbb támadás éppen az Egyesült Államokból indul, és többnyire a helyi rendszereket veszélyeztetik. A támadások fő célpontjai az USA cégei, szervezetei és kormányzata.

A jelentés szerint a tavalyi év második felében elkövetett károkozások 35,4 százaléka indult az USA-ból, érdekes módon Korea követi a sorban 12,8 százalékkal, csak ezután jön Kína 6,9 százalékkal, Németország 6,7 százalékkal, végül Franciaország 4 százalékkal.

Napjaink másik nagy informatikai problémája a spam

Az előbbi adatok tükrében az sem tűnik túl meglepőnek, hogy a kéretlen eMail-ek többsége is az USA-ból indul megkeseríteni az elektronikus levelezést folytatók többségének életét.

Egyes becslések szerint 2003. első negyedévének végére a spam-ek majd' 60 százalékát az Egyesült Államokból küldték, a második helyezett Kína pedig nem érte el a 6 százalékos részarányt.

A többi ország sorrendben: Egyesült Királyság 5,3 százalék, Brazília 4,9 százalék Kanada 4,1 százalék.

Várakozások és tények

Az eredményekből láthattuk, hogy az előkelő helyezések között nem szerepel sem Oroszország, sem az arab világ egyetlen állama. Sőt, Európa szegényebb országai közül se tudta "felküzdeni" magát senki a lista elejére.

Ennyit az előítéletekről. A fő veszélyforrásnak hajlamosak az emberek az aktuális ellenséget, vagy a nem túl szimpatikus államokat tekinteni. Mivel az elemzések túlnyomó többsége a tengeren túlról érkezik, így az előítéletek is főleg onnan származnak_

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft