Viola
-6 °C
-2 °C

Illúziók és valóság - informatikai bizonytalanság

2004.07.19. 10:00
Nem is olyan régen még azt hittük, hogy a számítógépek mindenre alkalmasak. Úgy gondoltuk, hogy segítségükkel létre lehet hozni "papírmentes irodákat", elektronikus ügyintézéssel otthonról lehet majd minden intéznivalónkat elrendezni, a jövőben a szavazásokat is meg lehet a gép mellől oldani, és sok minden egyéb dolog a scifi klasszikusok lapjairól.
Mottó: Hogy hívják a legbizonytalanabb állatokat? Mitévő legyek A valóság azonban - egyelőre legalábbis - sajnálatos módon ellene mond az ábrándoknak.

Papír, te drága

Soha annyi papír nem fogyott világszerte, mint mióta kitalálták a papírmentes irodákat. Ez nem csak annak köszönhető, hogy az emberek továbbra is ezt a hordozóanyagot tudják a legjobban kezelni, hanem sokkal inkább egyféle "biztonsági mentésként", archiválásként használják a legtöbb helyen. A papírra nyomott adatok nem tűnnek el olyan könnyen, mint az elektronikusan rögzített társaik, ráadásul évek múlva sem jelent problémát az olvasásuk, nem úgy, mint a régi típusú adathordozókra, régi programokkal írtaknál.

Elektronikusan ügyintézzen Ön!?

Az elektronikus ügyintézés még csak most van igazán kifejlődőben (főleg hazánkban), veszélyei azonban már most látszódnak. A személytelen benyújtás miatt fokozott a visszaélések lehetősége, de ennek súlya elenyésző ahhoz képest, ami mondjuk egy ügyintéző hely megtámadásával, lebénításával járhat. Amíg az Internet nem lesz a mainál sokkal biztonságosabb, rengeteg kellemetlenség érheti azokat, akik nem számolnak az elektronikus ügyintézés veszélyeivel.

Kézi elnökválasztás

Hasonló a helyzet a szavazások gépi megvalósításával is. Az elektronikus szavazás-lebonyolítás komoly előnyökkel járhatna, hiszen nem volna szükség annyi nyomtatványra, nem kellene annyi szavazóhelységet felállítani, nem kellene annyi biztost foglalkoztatni, ráadásul az eredmény a szavazást követő másodpercben lekérhető. Igen ám, csakhogy a teljes anonimitás nagyon komoly biztonsági kockázatokat rejt magában.

Egy ilyen rendszert szerettek volna alkalmazni már a mostani amerikai elnökválasztás során, csakhogy nem találták elég biztonságosnak, ráadásul szakértők szerint a jelenlegi eszközökkel eleve nem lehet biztonságos szavazást lebonyolítani.

Állításuk szerint egy, az Interneten alapuló szavazási rendszer mind a magánszféra védelmét illetően, mind a hamis szavazatokat illetően megengedhetetlen kockázatokat hordoz magában. Ha nem biztonságos otthoni számítógépről, nem biztonságos hálózaton keresztül szavazunk, akkor maga a választás sem lesz biztonságos.

Gyerünk, Technikai Fejlődés!

A korábban említett problémák mindegyike visszavezethető arra a helyzetre, amire leginkább az informatikai bizonytalanság kifejezés illik. Sajnos, az okok többsége magában a technológiában keresendő, így megoldásuk leginkább a technika fejlődésétől függ.

Ettől függetlenül vannak már olyan játékszabályok, szabványok, melyek betartásával jelentős mértékben csökkenthető a kockázat. Erre vonatkozóan a KÜRT Rt szakemberei sokat tudnának mesélni, hiszen a hazai közepes és nagyvállalatok jelentős részénél ők vezették be azokat a biztonságot komplex egységként felfogó rendszereket, melyek kimutatható módon csökkentették a kockázatokat. A közeljövőben a segítségükkel áttekintést adunk majd néhány cikk keretében a fontosabb szabványokról, ajánlásokról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!