Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Illegális a biztonsági teszt Németországban?

2002.01.17. 15:47
A számítógépes hálózati gyenge pontjainak felderítésére a hálózati adminisztrátorok ugyanazokat segédprogramokat használják, mint a virtuális betörők. A 'penetration tools' gyűjtőnéven emlegetett eszközök alkalmazása a német törvényalkotók szándékai szerint hamarosan illegálisnak számíthat az országban.
A c't számítástechnikai folyóirat februári számában kivesézett hozzáférés-ellenőrzési törvény (Zugangskontrollgesetz) eredendően a fizetős internetes szolgáltatások, és a PayTV műsorok védelmét kívánja biztosítani.

De a törvény büntethetővé teszi a jelszótörő, vagy kriptográfiai elemző programok alkalmazását is. Ezekkel az eszközökkel viszont nem csak a fizetős szolgáltatások illegális megcsapolása lehetséges, hanem képesek felderíteni a számítógépes hálózatok biztonsági hiányosságait is.

Egy valódi virtuális betyárt aligha tart vissza bármilyen törvény attól, hogy megszerezze az ügyködéséhez szükséges szoftvereszközöket - írta a c't-ben Ulrich Emmert ügyvéd. A törvényi előírásokat betartó rendszergazdát viszont a munkájában fogja akadályozni a jogszabály.

A különböző 'penetration tools' ingyenesen letölthetők az internetről, így gazdaságosabb megoldást kínálnak, mint a megbízóikról gyakran ötjegyű euro-összeget leakasztó külső szakértők. Ezek a segédprogramok nem csak a hálózati rések felfedezésében, de azok kiküszöbölésében is segítségére lehetnek a rendszergazdáknak.