Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Illegális a biztonsági teszt Németországban?

2002.01.17. 15:47
A számítógépes hálózati gyenge pontjainak felderítésére a hálózati adminisztrátorok ugyanazokat segédprogramokat használják, mint a virtuális betörők. A 'penetration tools' gyűjtőnéven emlegetett eszközök alkalmazása a német törvényalkotók szándékai szerint hamarosan illegálisnak számíthat az országban.
A c't számítástechnikai folyóirat februári számában kivesézett hozzáférés-ellenőrzési törvény (Zugangskontrollgesetz) eredendően a fizetős internetes szolgáltatások, és a PayTV műsorok védelmét kívánja biztosítani.

De a törvény büntethetővé teszi a jelszótörő, vagy kriptográfiai elemző programok alkalmazását is. Ezekkel az eszközökkel viszont nem csak a fizetős szolgáltatások illegális megcsapolása lehetséges, hanem képesek felderíteni a számítógépes hálózatok biztonsági hiányosságait is.

Egy valódi virtuális betyárt aligha tart vissza bármilyen törvény attól, hogy megszerezze az ügyködéséhez szükséges szoftvereszközöket - írta a c't-ben Ulrich Emmert ügyvéd. A törvényi előírásokat betartó rendszergazdát viszont a munkájában fogja akadályozni a jogszabály.

A különböző 'penetration tools' ingyenesen letölthetők az internetről, így gazdaságosabb megoldást kínálnak, mint a megbízóikról gyakran ötjegyű euro-összeget leakasztó külső szakértők. Ezek a segédprogramok nem csak a hálózati rések felfedezésében, de azok kiküszöbölésében is segítségére lehetnek a rendszergazdáknak.